Antwoorden op vragen PvdA, VVD, GL over het tegenhouden van mensenrechtenactiviteiten op het Amsterdam - China Festival


Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2005–2006

Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

166

Vragen van de leden Karimi (GroenLinks), Van Baalen (VVD) en Koenders (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken (Europese Zaken) over het tegenhouden van mensenrechtenactiviteiten op het Amsterdam-China- Festival. (Ingezonden 6 oktober 2005)

1

Kent u het bericht over het Amsterdam-China-Festival, waarin wordt vermeld: «De Chinese ambassade in Den Haag en de organisatoren van het Amsterdam-China-Festival hebben pogingen gedaan debatten in De Balie over mensenrechten en minderheden in China tegen te houden. Dat zeggen De Balie en

Amnesty International»?1

2

Kloppen de beweringen van het Amsterdamse debatcentrum De Balie en Amnesty International? Zo ja, wat is uw oordeel over de handelswijze van de Chinese vertegenwoordiging en de organisatoren van het festival?

3

Ligt het niet in het verlengde van de uitspraak van de staatssecretaris voor Europese Zaken dat deze opgetogen is over de culturele uitwisseling, maar dat de uitwisseling volgens de staatssecretaris niet moet betekenen

«..dat Nederland zich kritiekloos aan China aanpast» om op het Amsterdam-China-Festival juist ook aandacht aan politiek en mensenrechten te besteden?

4

Bent u bereid activiteiten over Chinese politiek en mensenrechten financieel te ondersteunen, zo daar (alsnog) een aanvraag toe zou worden gedaan?

5

Wilt u, in verband met de organisatie van het festival, deze vragen beantwoorden vóór vrijdag 14 oktober aanstaande?

1 Het Parool, 1 oktober jl.

Antwoord

Antwoord van minister Bot (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Nicolaï (Buitenlandse Zaken (Europese Zaken)). (Ontvangen 17 oktober 2005)

1 Ja.

2

Er bestonden bij de Chinese ambassade en de organisatoren van het Festival zorgen over het feit dat er een koppeling zou worden gelegd tussen activiteiten op het gebied van mensenrechten en minderheden, die geen onderdeel vormden van het Festival-programma, en diverse evenementen in het kader van het

Festival, aangezien zij in de tijd zouden samen zouden vallen. Bovendien was De Balie betrokken bij zowel de evenementen die onderdeel vormen van het Festival-programma als de daarvan losstaande activiteiten, en had deze ondergebracht in eenzelfde brochure. Ons is de exacte inhoud van de gesprekken tussen de diverse betrokkenen niet bekend. Overigens is in goed overleg tussen de betrokken organisaties ervoor gekozen de oorspronkelijke culturele focus van het Festival te behouden.

3 en 4

Het Festival is een particulier initiatief, waarvan de organisatie in handen is van de Stichting Amsterdam China Festival. De Nederlandse regering heeft in het kader van het internationale cultuurbeleid vanuit de HGIS-Cultuurmiddelen financiële ondersteuning verleend aan het festival. De regering heeft echter, zoals gebruikelijk bij culturele activiteiten, geen bemoeienis gehad met de inhoudelijke invulling van het Festival-programma. De zorgen van de Nederlandse regering en de EU over de mensenrechtensituatie in China zijn bekend en worden regelmatig onder de aandacht gebracht, zowel wat betreft de algemene mensenrechtensituatie alsook wat betreft individuele gevallen.

KVR24095 2050601030 0506tkkvr166 ISSN 0921 - 7398 Sdu Uitgevers ’s-Gravenhage 2005

Tweede Kamer, vergaderjaar 2005–2006, Aanhangsel

355

Nederland ondersteunt in het kader van de bilaterale samenwerking met China activiteiten ter versterking van de rechtsstaat, waarvoor jaarlijks circa 1,1 miljoen euro beschikbaar is.

5 Ja.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2005–2006, Aanhangsel                               356