Antwoorden op vragen GL over het registreren van hangjongeren in Zuid-Holland

publicatie datum 13 juli 2007
Kamer Tweede Kamer
bevraagde ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties i
Justitie i
beantwoordende ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties i
kamerleden N. (Naïma) Azough i
partijen GroenLinks i

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2006–2007

Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

1907

Vragen van het lid Azough (GroenLinks) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Justitie overhet registreren van hangjongeren in Zuid-Holland. (Ingezonden 3 mei 2007)

1

Kent u het bericht dat de politie

hangjongeren registreert?1

2

Hoeveel personen zijn er in het

«Jeugd Informatiesysteem» van het

politiekorps Zuid-Holland-Zuid

geregistreerd?

3

Bij hoeveel van hen is vastgesteld dat

zij strafbare feiten hebben begaan?

4

Op welke wijze draagt het «Jeugd Informatiesysteem» van de politie in Zuid-Holland-Zuid bij aan «een preventieve werking» en «een beter zicht op het gedrag» van de jongeren? Kunt u hierbij concrete resultaten geven?

5

Zijn er, behalve het korps Zuid-Holland-Zuid, nog andere politiekorpsen die hangjongeren of andere personen, die geen strafbare feiten hebben begaan, registeren door hen te fotograferen of de privé-gegevens van hen vast te

leggen? Zo ja, welke andere politiekorpsen zijn dit?

6

Welke privé-gegevens worden hierbij

geregistreerd?

7

Kunt u deze vragen op korte termijn

beantwoorden?

1 NOS Journaal, 31 april 2007.

Antwoord

Antwoord van minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), mede namens de minister van Justitie. (Ontvangen 20 juni 2007), zie ook Aanhangsel Handelingen nr. 1714, vergaderjaar 2006–2007

1 Ja.

2

In dit jeugdinformatiesysteem (JIS) staan op dit moment 175 groepen hangjongeren geregistreerd. 28 van deze groepen zijn in het archief van het systeem geplaatst omdat van hen in een periode van een jaar niets meer vernomen was. In deze 175 groepen zijn in totaal 2213 jongeren geregistreerd van de in totaal circa 70.000 personen tussen de 12 en 24 jaar in de politieregio Zuid-Holland-Zuid.

3

Van de jongeren die geregistreerd zijn

in het JIS, is 53% ook geregistreerd in

het Herkenningsdienstsysteem (HKS). Dit is het systeem waarin verdachten van een misdrijf zijn opgenomen. Daarnaast is een deel van de jongeren bekend bij de politie vanwege een overtreding van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Deze personen staan niet geregistreerd in HKS.

4

De Politie Zuid-Holland-Zuid brengt, evenals nagenoeg alle andere politiekorpsen, sinds 2000 hinderlijke, overlastgevende en criminele groepen jongeren in beeld door middel van de zogenaamde «Beke-shortlist»1. Reeds in 2003 werd het wenselijk geacht de resultaten aan te vullen met foto’s van de personen die deel uitmaken van een hinderlijke of overlastgevende groep jongeren. Het geheel is raadpleegbaar ten behoeve van de aanpak van openbare orde problemen veroorzaakt door jongeren. De jongeren worden hierdoor uit de anonimiteit gehaald en dit vergroot de contactmogelijkheid en slagvaardigheid van de politie. Het bevordert een professionele aanpak door de politie door het «kennen en gekend worden», dat een belangrijk aspect is van een preventieve aanpak. Ook biedt de gegevensverzameling de mogelijkheid om, waar noodzakelijk, in samenspraak met ouders, school of gemeente, te komen tot een gerichte interventie.

KVR28521 2060714200 0607tkkvr1907 ISSN 0921 - 7398 Sdu Uitgevers ’s-Gravenhage 2007

Tweede Kamer, vergaderjaar 2006–2007, Aanhangsel

4031

Het JIS blijkt tevens zijn nut te hebben om de aanpak van hangjongeren beter te onderbouwen en de concrete informatie wordt binnen de politie gebruikt bij de operationele briefings ten behoeve van de aanpak van openbare orde problemen.

5

Nagenoeg alle politiekorpsen brengen hinderlijke, overlastgevende en criminele groepen jongeren in beeld volgens de eerdergenoemde Beke-shortlist. Voor zover bekend registreert het korps Amsterdam-Amstelland eveneens foto’s in de database.

6

In het privacyreglement van het JIS (dat op 14 september 2004 is verzonden aan het College bescherming persoonsgegevens) worden in Zuid-Holland-Zuid de volgende gegevens geregistreerd:

  • a. 
    de volledige personalia;
  • b. 
    adresgegevens en postcode;
  • c. 
    gegevens over staatsburgerschap;
  • d. 
    gegevens over identiteitspapieren;
  • e. 
    signalementsgegevens, daaronder begrepen een fotografische afbeelding;
  • f. 
    gegevens over

karaktereigenschappen (is iemand agressief?);

  • g. 
    gegevens over persoonlijke omstandigheden (gescheiden ouders, wel / niet op school?); h. gegevens over beroep en opleiding.

7

De vragen zijn op de kortst mogelijke termijn beantwoord. Er moesten echter ambtsberichten bij de korpsen worden opgevraagd.

1 Politie en Wetenschap Jeugdgroepenin beeld, stappenplanen randvoorwaarden shortlistproblematiekISBN 90-6720-326-2.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2006–2007, Aanhangsel                             4032