Antwoorden op vragen PVV over homo-emancipatie

publicatie datum 27 juni 2008
Kamer Tweede Kamer
bevraagde ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap i
beantwoordende ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap i
kamerleden M. (Martin) Bosma i
partijen Partij voor de Vrijheid i

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2007–2008

Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

2658

Vragen van het lid Bosma (PVV) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over homo-emancipatie. (Ingezonden 22 mei 2008)

1

Heeft u kennisgenomen van het

bericht «Homo-zijn op school steeds

moeilijker»?1

2

Deelt u de mening van COC Haaglanden dat de klok aangaande homo-emancipatie jaren is teruggezet nu (uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau) blijkt dat homoseksuele leerlingen en docenten zich op school steeds onveiliger voelen? Zo ja, wat bent u voornemens te gaan om de uitkomsten uit het onderzoek van het SCP te bestrijden?

3

Deelt u de mening dat de toename van geweld en discriminatie tegen homo’s te maken heeft met de massa-immigratie en de islaminisering van ons land, iets dat ook de Haagse wethouder van Van Alphen suggereert door een oplossing te zoeken in het verbeteren van inburgeringcursussen?

4

Bent u bereid te komen met een aanvalsplan voor de bestrijding van homodiscriminatie in het onderwijs?

1 AD Haagsche Courant, 21 mei 2008: «Homo-zijn op school steeds moeilijker».

Antwoord

Antwoord van minister Plasterk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). (Ontvangen 9 juni 2008)

1 Ja.

2

Nee. In de nota Lesbisch- en Homo-emancipatiebeleid 2008–2011 «Gewoon homo zijn», die in het voorjaar van dit jaar met de Tweede Kamer is besproken, geeft het kabinet aan discriminatie en geweld jegens homoseksuelen krachtig te willen bestrijden en meer aandacht te willen geven aan het belang van respect voor verschil.

In deze nota en in het AO met de Tweede Kamer hierover in het voorjaar van 2008 heb ik u verschillende maatregelen aangekondigd. OCW ondersteunt en stimuleert scholen zodat zij met hun leerlingen, onderwijspersoneel, ouders en andere betrokkenen een veilig schoolklimaat kunnen creëren, behouden of verbeteren. Maatregelen betreffen onder meer een handreiking voor scholen die een gedragscode willen opstellen waarin richtlijnen zijn opgenomen voor het omgaan met homoseksualiteit. Verder draag ik bij aan de Gay & Straight onderwijsalliantie en ondersteun ik het project de Roze Olifant om de acceptatie van homoseksuelen op school te bevorderen. Binnen het onderwijs maakt het bestrijden van homovijandigheid deel uit van breder en integraal sociaal

veiligheidsbeleid. In het najaar van 2008 wordt u hierover geïnformeerd door middel van een voortgangsrapportage. De resultaten van de veiligheidsmonitor VO (1 meting) worden hierin meegenomen. Pas in dit najaar kan dus een uitspraak gedaan worden over de toe- of afname van (on)veiligheidsgevoelens. Tevens is aangekondigd dat de Inspectie van het Onderwijs een themaonderzoek gaat doen naar onder meer homofoob gedrag op scholen. Hiervan worden de resultaten in 2009 bekend.

3

Uw aanhalingen uit de Haagse nota homo-emancipatienota 2008–2010 «Gewoon anders» zijn selectief en onvolledig. Het voornemen van de gemeente Den Haag om in overleg met de ROC’s in te zetten op het bespreekbaar maken van homoseksualiteit in inburgeringcursussen, is slechts één van de acties die de gemeente in de periode 2008–2010 wil uitvoeren. Het bespreekbaar maken van het onderwerp homoseksualiteit in verschillende bevolkingsgroepen, is één van de vijf operationele doelen uit de nota «Gewoon homo zijn». Het in een vroeg stadium bespreekbaar maken van homoseksualiteit lijkt mij een goede zaak.

4

Ja, dat is namelijk beschreven in de nota «Gewoon homo zijn», en ik kom er in het najaar van 2008 op terug (zie verder het antwoord op vraag 2).

KVR32311 2070820860 0708tkkvr2658 ISSN 0921 - 7398 Sdu Uitgevers ’s-Gravenhage 2008

Tweede Kamer, vergaderjaar 2007–2008, Aanhangsel

5361