Nederlanders willen Europese wet tegen illegaal hout [al bericht van Milieudefensie gecodeerd]
31 maart 2009
Een meerderheid van de inwoners van Europa wil dat de handel in illegaal gekapt hout strikter wordt gecontroleerd. In Nederland vindt zelfs meer dan 90 procent van de mensen het belangrijk dat het hout dat ze kopen legaal is gekapt. Bovendien vindt bijna 90 procent van de Nederlanders dat er snel Europese wet- en regelgeving, inclusief straffen voor overtreders, moet komen die de handel van illegaal gekapt hout verbiedt.
Dat blijkt uit een Europees opinieonderzoek onder duizenden burgers uit veertien landen dat Milieudefensie en het Wereld Natuur Fonds (WNF) vandaag lanceren. Milieudefensie en het WNF roepen het Europees Parlement en de Nederlandse regering op om gehoor te geven aan deze uitslag en wetgeving in te stellen die de handel in illegaal gekapt hout verbiedt.
Vertrouwen
Nederlandse, Tsjechische en Zweedse burgers hebben het minste vertrouwen in de legale herkomst van hout. Meer dan 80 procent van de ondervraagden in die landen denkt dat het hout dat zij kopen niet legaal is gekapt of weet dat niet zeker. Het imago van de koplopers uit de sector, die hebben geïnvesteerd in duurzaam geproduceerd hout, lijdt hieronder. Illegaal gekapt hout is nog steeds een groot probleem op de Europese markt. Uit onderzoek van het WNF blijkt dat tot 20 procent van de totale houtimport illegaal is gekapt of van verdachte origine is,’’ zegt Kirsten Schuyt, hoofd natuur- bescherming bij het WNF. ”We hebben dringend wetgeving nodig die de import en handel in illegaal gekapt hout verbiedt. Uit dit onderzoek blijkt dat daar bij het grote publiek ook behoefte aan is.’’
“In veel tropische landen en in Rusland is illegale houtkap nog aan de orde van de dag. Dit zorgt voor destructie van de bossen, ontwrichte sociale structuren en versterking van armoede. De opinie van de Europese burgers weerspiegelt de behoeften van lokale bevolking, die de dupe is van deze illegale houtkap,” zegt Anne van Schaik, campagneleider bij Milieudefensie.”De Europese Unie moet nu gehoor geven aan de problemen van deze mensen en aan de opinie van Europese burgers en zonder verder uitstel wetgeving instellen die de handel in illegaal gekapt hout tegengaat.”
Overtreders
Gemiddeld 92 procent van de ondervraagden in Europa wil nieuwe Europese wetgeving om de handel in illegaal geproduceerd hout tegen te gaan. Een overweldigende meerderheid van de ondervraagden in alle Europese landen wil bovendien dat overtreders van zo’n nieuwe wet worden bestraft. In Bulgarije geldt dat voor 96 procent van de ondervraagden, in landen rond de Middellandse zee voor 97 procent, in Polen en Frankrijk voor 95 procent en in een belangrijke houtproducerende natie als Finland voor 91% van de ondervraagden.
Op dit moment discussiëren het Europees Parlement en de Europese Landbouwraad over wetgeving die de handel in illegaal gekapt hout tegen gaat. Milieudefensie en het WNF roepen het Europees Parlement en Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op om deze onderhandelingen af te ronden voor de Europese verkiezingen van juni
Een bos is dé verzamelplek voor duizenden natuurlijke producten waarvan wij leven. En hét thuisland voor ontelbare dieren. De tropisch regenwouden spannen de kroon; meer dan de helft van alle planten- en diersoorten leeft daar. Mensapen zijn belangrijke ambassadeurs van de bosrijke gebieden in Afrika en Azië: als hun leefgebied behouden blijft, worden niet alleen zij beschermd, maar wordt ook de toekomst zeker gesteld voor heel veel andere bijzondere en waardevolle flora en fauna. Daarom voert het WNF momenteel de Sta voor aap!-campagne. De afgelopen 50 jaar is het aantal mensapen gehalveerd. Als we zo doorgaan zijn we de mensapen straks misschien wel allemaal kwijt. Steun daarom het Aap in nood-p!an van het WNF: op 10 cruciale plekken in Afrika en Azië gaat WNF alles op alles zetten om de mensaap niet te laten uitsterven.