D66 wil internationaal toezicht boorplatforms Noordzee

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op woensdag 2 juni 2010.

Er moet een internationale, onafhankelijke inspectiedienst komen voor de boorplatforms op de Noordzee. Dat zegt D66-kamerlid Boris van der Ham in een interview met de Wereldomroep. Van der Ham maakt zich zorgen, omdat eerdere initiatieven op dat gebied zijn mislukt. Vooral omdat Groot-Brittannië dwarsligt.

Er staan ongeveer 600 boorplatforms op de Noordzee die olie en gas naar boven halen. In het verleden zijn zware ongelukken voorgekomen. Bij een explosie op het platform Piper Alpha voor de kust van Aberdeen in 1988, kwamen 167 mensen om het leven. Nog half mei werd voor de Noorse kust een platform in alle haast ontruimd, omdat de druk onverwacht omhoog schoot. Alleen door het goedwerkende veiligheidsmechanisme werd een ramp voorkomen.

Snel regelen

De voorschriften zijn streng, maar het toezicht op naleving is per land geregeld. In Nederland valt dat onder het ministerie van Economische Zaken. Noorwegen heeft een onafhankelijke dienst in het leven geroepen. Van der Ham vindt het vreemd dat statenoverschrijdende controles niet al lang zijn geregeld. "We kunnen er morgen mee beginnen." Wat hem betreft hoeft dat niet meteen op Europees niveau. "Als de Noordzeestaten dit regelen, is dat een voorbeeld voor de rest van Europa. Maar laten we daar niet op wachten." Eerder pleitte hoogleraar Milieukunde Lucas Reijnders voor een internationale, onafhankelijke inspectiedienst.

Veiligheid

De veiligheid is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de oliemaatschappijen, maar ze moeten houvast hebben aan regels van overheden en inspectiediensten, vindt Van der Ham. "Je hebt boorprocessen nooit voor honderd procent in de hand. Wij moeten ervoor zorgen dat we bij slordigheden onmiddellijk optreden en onze kennis uitwisselen."

Volgens Van der Ham maakt de tegenzin van Groot-Brittannie afspraken ingewikkeld, maar niet onmogelijk. "Er is een grensoverschrijdend belang. Een ongeluk in Nederlandse of Noorse wateren levert ook voor hen overlast op."

Verder lezen:

Ministerie EZ Staatstoezicht op de Mijnen: Veelgestelde vragen over boorplatforms

Oil Rig Disasters: grootste rampen op boorplatforms

U heeft Adobe Flash nodig om dit onderdeel te kunnen zien.


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa