Tijdelijke reductie CO2-emissierechten heeft weinig effect

woensdag 28 november 2012

DEN HAAG (PDC) - Het voorstel van de Europese Commissie i om tijdelijk minder emissierechten te veilen om zodoende het overschot aan rechten af te remmen, lijkt slechts een gering effect te hebben op de prijs van CO2. Dat blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving i (PBL). Zonder aanpassingen van het huidige Europese CO2-emissiehandelssysteem (ETS) zal dit overschot aan emissierechten er waarschijnlijk in 2020 voor een groot deel nog zijn.

Door de economische stagnatie in de Europese Unie i is de uitstoot van CO2 sinds eind 2008 enorm afgenomen, terwijl het aantal rechten gelijk is gebleven. Dit heeft geleid tot een veel lagere CO2-prijs (zo'n 8 euro per ton), waardoor er onvoldoende stimulans is om in CO2-arme technologieën te investeren. De Europese Commissie stelt voor om in de komende handelsperiode van 2013 tot en met 2015 het aantal veilingen te beperken, om vervolgens tussen 2016 en 2020 extra rechten te veilen. Het niet aannemen van dat voorstel zou kunnen leiden tot een verdere daling van de CO2-prijzen. Maar de maatregel is wel een positief signaal voor de investeerders in CO2-arme technologieën.

Deze tijdelijke maatregel zal voor de (Nederlandse) ETS-bedrijven waarschijnlijk geen grote gevolgen hebben. De elektriciteitsbedrijven zullen de hogere kosten voor de benodigde rechten doorberekenen aan de consument, de Nederlandse industrie zal de overschotten aan emissierechten uit de afgelopen handelsperiode (2008-2012) aanwenden.

Bron: Planbureau voor de Leefomgeving