Strenger toezicht op internet Turkije

vrijdag 7 februari 2014

DEN HAAG (PDC i) - Het Turks parlement heeft woensdagnacht een wetsvoorstel aangenomen voor een strenger toezicht op het internet. Hoewel de Turkse regering stelt dat de wet slechts bedoeld is om de bevolking te beschermen, kijkt de Europese Unie i verontrust toe.

Met de nieuwe wet, afkomstig van premier Recep Erdogans i AK-partij, kan de regering buiten de rechtbank om via de Instantie voor Telecommunicatie (TIB) websites blokkeren. Daarnaast zijn Turkse internetproviders verplicht om twee jaar lang gegevens van gebruikers op te slaan. Deze gegevens kunnen worden opgevraagd door de regering.

EU-lidmaatschap van Turkije lijkt steeds verder weg. De omstreden wet zorgt ervoor dat de vrijheid van meningsuiting wordt beperkt. Dit is tegen het zere been van de EU, die al sinds 2005 in gesprek is met Turkije betreffende toetreding tot de Unie. De Turkse democratie staat al een tijd onder druk. Zo heeft Erdogan vorig jaar honderden politieagenten ontslagen om onderzoeken naar corruptie binnen zijn AK-partij te verhinderen.

Bron: Trouw, De Volkskrant