Nieuws


Raad Landbouw en Visserij, 16 juli 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 16 juli 2018, 19:01.

Beelden van de Raad Landbouw en Visserij van 16 juli 2018

Voornaamste resultaten

Het voorzitterschap presenteerde zijn werkprogramma en prioriteiten op het gebied van landbouw en visserij. De focus zal liggen op het garanderen van voedselzekerheid en de levensvatbaarheid van plattelandsgebieden.

Wat betreft landbouw zijn de voornaamste prioriteiten van het Oostenrijkse voorzitterschap: zo veel mogelijk vooruitgang boeken met de onderhandelingen over het voorstel ter modernisering en vereenvoudiging van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) na 2020, en het verbeteren van de positie van landbouwproducenten in het kader van het voorstel inzake oneerlijke handelspraktijken. Andere prioriteiten zijn plantgezondheid, de strategie voor plantaardige eiwitten, de bio-economie, veterinaire en fytosanitaire kwesties, en ook bosbouw.

Wat betreft visserij zal het voorzitterschap de onderhandelingen leiden over de vangstbeperkingen voor 2019 in de belangrijkste zeegebieden. Ook zal het de werkzaamheden voortzetten rond het voorstel betreffende de meerjarenplannen voor de westelijke Middellandse Zee en de westelijke wateren, rond de voorgestelde wijziging van de verordening officiële controles en rond het voorstel voor het Europees Fonds voor maritieme zaken en visserij na 2020.

GLB-hervormingspakket post 2020

"Landbouwers moeten vooral aan landbouw kunnen doen, in plaats van bezig te moeten zijn met papierwerk en het ontcijferen van omslachtige regels. Wij willen een gebruiksvriendelijk GLB waartoe alle landbouwers makkelijk toegang hebben, ongeacht de grootte van hun bedrijf", aldus Juliane Bogner-Strauss, de Oostenrijkse Minister van Vrouwenzaken, Gezinszaken en Jeugdbeleid en voorzitter van de Raad. Zij verving de Oostenrijkse Minister van Duurzaamheid en Toerisme, Elisabeth Köstinger, die tot het najaar met bevallingsverlof is.

De Raad wisselde van gedachten over die elementen in de voorstellen voor de GLB-hervorming na 2020 die verband houden met vereenvoudiging en subsidiariteit. Het debat begon met een presentatie door de Commissie, waarin werd gewezen op de vooruitgang die de hervormingsvoorstellen willen boeken met het centraal stellen van de behoeften en bijzonderheden van de lidstaten en begunstigden. Daarna wisselden de ministers concrete ideeën uit over hoe het leven gemakkelijker kan worden gemaakt voor landbouwers en nationale instanties.

In dit verband werd de Raad ook gebrieft over de conditionaliteit van GLB-betalingen en de verzoeken van bepaalde lidstaten om ook de regels ter bescherming van milieu en biodiversiteit en ter bestrijding van klimaatverandering te vereenvoudigen.

Het gemeenschappelijk landbouwbeleid 2023-2027

Andere agendapunten

De ministers werden tevens geïnformeerd over:

de droogte in Polen

de recentste ontwikkelingen in de eerste stadia van de selectie van een EU-kandidaat voor de FAO-verkiezingen in 2019

de Afrikaanse varkenspest

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3632

Brussel

16 juli 2018

10:00

Vooraf (documenten)

Voorlopige agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Stemuitslagen zitting