Nieuws


Uitvoering van de gezamenlijke verklaring van de EU en de VS van 25 juli: de invoer van sojabonen uit de VS stijgt met meer dan 280 %

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op woensdag 1 augustus 2018.

De Europese Commissie i heeft vandaag de meest recente cijfers over de invoer van sojabonen in de EU i gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de invoer van sojabonen uit de VS met 283 % is gestegen en het aandeel Amerikaanse sojabonen in de totale invoer van de EU nu 37 % bedraagt, tegenover 9 % een jaar geleden.

Commissievoorzitter Juncker heeft een tweemaandelijks* rapporteringsmechanisme voor de ontwikkeling van de handel in sojabonen van de VS naar de EU opgezet. Dit is de eerste concrete maatregel naar aanleiding van de gezamenlijke verklaring van de EU en de VS die voorzitter Juncker en president Trump in Washington zijn overeengekomen.

"De Europese Unie kan meer sojabonen uit de VS invoeren en dat is op dit eigenste ogenblik al aan het gebeuren", liet voorzitter Juncker vandaag optekenen. "Dit is een win-winsituatie voor de Europese en de Amerikaanse burgers."

Commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling Phil Hogan i: "De Europese Unie en de Verenigde Staten zijn van oudsher partners en er is ruimte om onze handelsbetrekkingen verder te versterken. Wij hebben ons bereid verklaard om meer sojabonen uit de Verenigde Staten te importeren en dat is nu al aan het gebeuren. Europese en Amerikaanse landbouwers hebben veel te winnen bij samenwerking."

In hun gezamenlijke verklaring van 25 juli zijn voorzitter Juncker en president Trump overeengekomen dat de EU en de VS inspanningen zouden leveren om de handel in sojabonen op te voeren, ook al heeft de toekomstige samenwerking op het gebied van handel geen betrekking op landbouw als zodanig. De meest recente cijfers laten zien dat de invoer van sojabonen uit de VS naar de EU in stijgende lijn zit:

  • In vergelijking met juli 2017 is de invoer van sojabonen van de VS naar de EU met 283 % gestegen, tot 360 000 ton;
  • Het aandeel van de VS in de totale invoer van sojabonen in de EU bedraagt nu 37 %, tegenover 9 % in juli 2017;
  • De invoer van sojameel, een product dat de VS traditioneel minder aan de EU levert, zit ook in de lift: in juli 2018 is 185 000 ton geïmporteerd, een stijging van 3 337 % in vergelijking met juli 2017;
  • De VS levert nu 13 % van de invoer van sojameel in de EU, tegenover 0,3 % in juli 2017.

De EU heeft soja nodig als bron van proteïne om in Europa dieren zoals kippen, varkens en runderen te voederen, maar ook voor de melkproductie. Momenteel importeert de EU ongeveer 30 miljoen ton soja per jaar omdat ze zelf niet voldoende kan produceren. Aangezien de Amerikaanse prijzen van zowel sojabonen als sojameel momenteel de meest concurrerende op de markt zijn, vormen Amerikaanse sojabonen en Amerikaans sojameel een zeer aantrekkelijke optie voor Europese importeurs en afnemers van diervoeder.

Achtergrond

Het verslag dat vandaag is gepubliceerd, vormt de eerste van de tweemaandelijkse bijdragen van de Commissie aan de Executive Working Group die voorzitter Juncker en president Trump hebben opgericht tijdens hun ontmoeting in Washington op 25 juli. De werkzaamheden van de Executive Working Group zijn deze week van start gegaan, en senior adviseurs van voorzitter Juncker en president Trump staan in regelmatig contact met elkaar om te onderzoeken op welke manier de gezamenlijke verklaring het best kan worden uitgevoerd. Aan EU-zijde leidt commissaris voor Handel Cecilia Malmström i de werkzaamheden. Zij zal regelmatig verslag uitbrengen bij de Raad van Ministers i van de EU en bij het Europees Parlement i.

De tweemaandelijkse verslagen over de EU-invoer van sojabonen zullen informatie bevatten over de omvang van de invoer uit de VS, het aandeel Amerikaanse sojabonen in de totale invoer, wijzigingen van het Amerikaanse aandeel, en prijsschommelingen.

De gegevens in het vandaag gepubliceerde verslag over sojabonen zijn afkomstig van de waarnemingspost voor de gewassenmarkt van de EU (Crops Market Observatory), die door de Europese Commissie in juli 2017 is opgericht om marktgegevens en kortetermijnanalyses te verstrekken en voor meer transparantie te zorgen.

Meer informatie

*Bijgewerkt op 1.8.2018 om 16.20 u.

Bijlage

Bijlage
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

IP/18/4768

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail