Vertrekkend boegbeeld Jan Nagel: 50PLUS moet weer rebels worden

Met dank overgenomen van 50PLUS i, gepubliceerd op zaterdag 25 mei 2019.

50PLUS moet zich bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen weten te verdubbelen. Om dat te bereiken zal de partij grote maatschappelijke krachten van buiten naar binnen moeten halen. Er zijn extra zwaargewichten nodig om samen met de huidige waardevolle leden een niet weg te denken factor van betekenis te worden. De komende kandidatenlijst moet onafhankelijk zijn. Er mag geen sprake van vriendjespolitiek zijn. De partij moet ook weer rebels worden.

50PLUS-Senator Jan Nagel, die in juni de actieve politiek verlaat, gaf dit advies zaterdag 25 mei tijdens de algemene ledenvergadering van 50PLUS. Hij verklaarde voor advies beschikbaar te blijven als de partij dat wil. “Samen gaan we verder op de weg om hoog Als men van mijn ervaring en onafhankelijkheid gebruik wil maken, dan ben ik er voor de partij. Ik ben als ervaren berggids beschikbaar als jullie dat willen. Daarom vandaag geen echt afscheid. Al bedank ik nu wel iedereen voor de tien jaar trouwe steun en vriendschap. Dit was het begin, wij gaan door met de strijd.”

Jan Nagel ging terug naar het begin van 50PLUS. In september 2009 ging de partij met slechts drie leden naar de notaris. In de tien jaar daarna is opgebouwd dat 50PLUS vertegenwoordigd is in Provinciale Staten, de Eerste Kamer, de Tweede Kamer en de waterschappen. Alle verkiezingen leverden winst op. En nu bestaat de kans op een zetel in het Europees Parlement.

De oprichter, eerste voorzitter en erevoorzitter van 50PLUS noemde de politieke situatie van dit moment uniek, met de slechte resultaten van de EU-verkiezingen voor PVV en SP, de verrassende winst voor de PvdA en de opkomst van FvD.

Een factor van betekenis is volgens Nagel dat 50PLUS zich bij volgende verkiezingen verdubbelt. “Juist nu pensioenkortingen dreigen en er aan de AOW-leeftijd wordt gerommeld. 50PLUS moet daarin een hoofdrol spelen. De dreiging bestaat dat onze punten worden gekaapt door andere partijen. De heropstanding van de PvdA zou ons weg kunnen spelen. Dat mag niet gebeuren. En dat kan als 50PLUS op de juiste wijze hard werkt.”

De vertegenwoordigers van 50PLUS in politiek Den Haag moeten oppassen niet te Haags te worden, waarschuwde hij. “We moeten weer rebels worden, Weer de voorpagina’s halen. De leiding in de discussies heroveren.”