Hofvijver oktober 2020: ‘Demonstratievrijheid geen vrijbrief om strafbare feiten te plegen’

maandag 26 oktober 2020

DEN HAAG (PDC i) - ‘De demonstratievrijheid is geenszins een vrijbrief om strafbare feiten als belediging, bedreiging of belaging te plegen. Tegen individuen die zich binnen een demonstratie hieraan schuldig maken, dient de politie onder leiding van het Openbaar Ministerie i op te treden.’ Dit schrijven Berend Roorda en Jan Brouwer naar aanleiding van demonstraties op het Plein, die harder van karakter worden. In het oktobernummer van de Hofvijver wordt ruim aandacht aan deze kwestie besteed.

Ook is er een opinie over de - op zijn zachtst gezegd - niet ideaal verlopen vakantie van de koning in Griekenland. Joop van den Berg vond het niet bepaald verstandig maar pleit ook voor enigszins het hoofd koel houden. Daarnaast kijkt Simon Otjes naar het perfecte aantal zetels voor de Tweede Kamer: want waarom zijn dat er eigenlijk maar 150?

Verder is er een interview met mediasocioloog Peter Vasterman over de onder druk staande persvrijheid, kijkt Jan-Peter Loof naar de ontstane opwinding over de Coronawet en licht Aalt Willem Heringa de godsdienstvrijheid in de huidige coronatijden toe. Tenslotte worden ook het coronaproof stemmen, de lokale burgerparticipatie en nieuwe politieke memoires van Ruud Lubbers i en Onno Ruding i behandeld.