Informele videoconferentie van de ministers van Economische Zaken en Financiën, 6 september 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 6 september 2021, 12:00.

Voornaamste resultaten

De ministers bespraken hoe het staat met het economisch herstel in Europa. Er werd gedebatteerd over de uitvoeringsbesluiten van de Raad voor de goedkeuring van de nationale herstel- en veerkrachtplannen voor Tsjechië en Ierland. De ministers waren tevreden over de positieve beoordeling door de Commissie van beide plannen. Ten laatste op 8 september worden de besluiten (via de schriftelijke procedure) aangenomen. Beide landen kunnen dus spoedig de geplande hervormingen en investeringen gaan uitvoeren. Ook zal Tsjechië de gevraagde voorfinanciering van 13% ontvangen.

Andrej Šircelj, minister van Financiën van Slovenië

We maken vorderingen met het herstel van de Europese economie. Vandaag hebben we nog 2 nationale plannen besproken. Tsjechië en Ierland kunnen binnenkort beginnen met hun hervormingen en investeringen voor een sterkere economie. Dankzij de herstel- en veerkrachtfaciliteit kunnen we onze economie nieuw leven inblazen na de coronapandemie, en werken aan een betere toekomst voor onze burgers.

Andrej Šircelj, minister van Financiën van Slovenië

Na de formele goedkeuring van het Tsjechische en het Ierse plan zullen in totaal al 18 plannen zijn aangenomen. Daarnaast bespraken de ministers de implementatie van de herstel- en veerkracht­faciliteit. De faciliteit is goed voor € 672,5 miljard en vormt de kern van het herstelpakket "NextGenerationEU" waarmee Europa sterker uit de COVID-19-pandemie wil komen. Om steun uit de faciliteit te ontvangen, moeten de lidstaten een herstel- en veerkrachtplan indienen en laten beoordelen en goedkeuren.

Herstelplan voor Europa (achtergrondinformatie en tijdlijn)

Informatie over de zitting

Zitting nr. VC-ECOFIN-060921

Videoconferentie

6 september 2021

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN