Oezbekistan: EU opent weldra onderhandelingen over nieuwe brede overeenkomst

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 16 juli 2018.

Op 16 juli 2018 stelde de Raad richtsnoeren vast die de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid en de Europese Commissie zullen leiden bij hun onderhandelingen met Oezbekistan over een versterkte partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst. De nieuwe overeenkomst komt in de plaats van de partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst van 1999 en zal de betrekkingen tussen de EU en Oezbekistan verder versterken.

De toekomstige overeenkomst zal naar verwachting betrekking hebben op gebieden als politieke dialoog en hervormingen, de rechtsstaat, justitie, vrijheid en veiligheid, mensenrechten, migratie, handel, evenals economische en duurzame ontwikkeling. Ze zal een gunstig ondernemings- en investeringsklimaat bevorderen. Ze zal eveneens bepalingen bevatten over samenwerking inzake kwesties van buitenlands beleid en mondiale uitdagingen als klimaatverandering, corruptie en de strijd tegen het terrorisme.

Onder zijn nieuwe leiders heeft Oezbekistan in de voorbije jaren aanzienlijke vorderingen gemaakt met hervormingen ter verbetering van de mensenrechtensituatie, ter ontwikkeling van de regionale samenwerking met zijn Centraal-Aziatische buurlanden en internationale partners, en ter bevordering van veiligheid en stabiliteit in de regio. De EU is bereid om zich via de beoogde versterkte partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst nog meer in te zetten om deze inspanningen verder te ondersteunen en de bilaterale betrekkingen naar een nieuw niveau te tillen in het belang van zowel de EU als Oezbekistan.

Naar de bladzijde "Vergaderingen" Download als PDF

Buitenlandse zaken en internationale betrekkingen