Staatsrechtgeleerde Elzinga acht Statenverkiezingen onrechtmatig

donderdag 27 januari 2011

DEN HAAG (PDC i) - De Groningse hoogleraar staatsrecht Elzinga stelt in NRC-Handelsblad van gisteren dat de verkiezingen voor de Provinciale Staten van 2 maart 2011 onrechtmatig zijn. Die dag worden op de BES-eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba ook eilandraden gekozen. Voorzien is dat deze eilandsraden ook de Eerste kamer mee zullen verkiezen, maar daarvoor is een Grondwetswijziging nodig. Aangezien die nog begonnen moet worden, zullen de eilandsraden op 28 mei 2011 niet meebeslissen over de samenstelling van de Eerste Kamer.

Het kabinet heeft beweerd dat de Nederlandse Grondwet in alle opzichten ook van toepassing zou zijn op BES-burgers. Volgens artikel 50 vertegenwoordigen de Staten-Generaal het gehele Nederlandse volk, maar zolang de Grondwet op het punt van de Eerste Kamerverkiezingen niet gewijzigd is, dus niet de BES-burgers. Volgens Elzinga is dat in strijd met het gelijkheidsbeginsel in internationale verdragen. Hij acht een juridische procedure dan ook kansrijk.

Elzinga wijst ook op het feit dat de BES-eilanden doorslaggevend zouden kunnen zijn bij de samenstelling van de Eerste Kamer en dientengevolge ook voor de steun van de Eerste kamer voor het kabinet-Rutte i. In normale omstandigheden zou de stem van de eilandraden voor de samenstelling van bescheiden betekenis zijn. Maar nu kan "de toedeling van de laatste restzetel (...) beslissen over de vraag of het kabinet wel of niet zal kunnen beschikken over een meerderheid. Een marge van enkele stemmen kan daarvoor doorslaggevend zijn", aldus Elzinga. Dus "kan de stem van de leden van de eilandsraden in beginsel kunnen beslissen over het lot van het kabinet in de Eerste Kamer."

bron: nrc/handelsblad, 26 januari 2011