Donner: oneigenlijk gebruik Wet Openbaarheid van Bestuur aanpakken

woensdag 4 mei 2011

DEN HAAG (PDC i) - Minister Donner i wil het gebruik van de Wet Openbaarheid van Bestuur (wob) door journalisten beperken. Het in zijn ogen 'oneigenlijk' gebruik van de wob zou ambtenaren teveel tijd en werk kosten en een te grote openbaarheid zou schadelijk zijn voor het werk van de overheid.

Tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Persvrijheid op 3 mei liet Donner weten dat hij de wob wil aanpassen om ambtenaren te ontlasten. Journalisten vuren volgens de bewindsman 'een schot hagel' af op de overheid in de hoop dat één klein element van het aangevraagde materiaal nieuwswaarde heeft of een primeur oplevert. Volgens Donner zou het geen efficiënte tijdsbesteding zijn voor ambtenaren om zich met deze aanvragen bezig te houden. Een ander probleem is dat de te sterke controle van de overheid door journalisten veel ambtenaren en ministers te voorzichtig maakt.

Naast het beperken van het aantal aanvragen in het kader van de wob wil Donner beraadslagingen voorafgaand aan overheidsbesluiten niet meer openbaar maken.

Volgens Donner zijn zijn plannen geen aantasting van de persvrijheid, omdat de pers niet alleen afhankelijk moet zijn van de gedwongen openbaar gemaakte gegevens: "Ook toen de wet er nog niet was, hadden we in Nederland persvrijheid." Critici reageerden geschokt. GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters i vroeg een spoeddebat aan. Zij is van mening dat het plan van Donner een deel is van de 'gesloten bestuurderscultuur' in Nederland. De algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) sprak van een ontkenning van het democratisch proces door de minister.

Bron: ANP