Kiesraad positief over kiescolleges op Caribisch Nederland voor verkiezingen Eerste Kamer

dinsdag 16 juni 2015

DEN HAAG (PDC) - De Kiesraad is positief over de introductie van kiescolleges op Bonaire, Sint Eustatius en Saba om de leden van de Eerste Kamer te kiezen. Dat houdt in dat Nederlandse inwoners van Caribisch Nederland invloed krijgen op de samenstelling van de Eerste Kamer.  De Raad adviseert verder de keuze voor een kiescollege per eiland of één kiescollege voor heel Caribisch Nederland niet in de Grondwet op te nemen. Dan hoeft deze bij nieuwe inzichten in de toekomst niet weer gewijzigd te worden. 

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de Eilandraden op Caribisch Nederland de Eerste Kamer zouden kiezen. Maar omdat niet-Nederlandse bewoners van de eilanden daarvoor ook stemgerechtigd zijn, zouden deze invloed hebben op de samenstelling van de Eerste Kamer. Dat werd ongewenst geacht.

In het advies komen zowel de voor- en nadelen van een kiescollege per eiland aan bod. Een voordeel is dat politieke partijen die per eiland verschillen niet samen hoeven te werken. Een nadeel is echter dat hier meer administratieve en bestuurlijke lasten mee gepaard gaan. 

Bron: Kiesraad

Lees ook