Rijksministerrraad stemt in met Grondwetswijziging over benoeming leden Hoge Raad

vrijdag 11 december 2020

DEN HAAG (PDC i) - De Rijksministerraad heeft ingestemd met een Grondwetswijziging om de benoemingsprocedure van de leden voor de Hoge Raad aan te passen. De wijziging zou betekenen dat er een voordrachtscommissie voor de benoeming van leden van de Hoge Raad komt. De leden van die commissie worden aangewezen door de Tweede Kamer en de president van de Hoge Raad.

Hiermee moet de kans op (partij-)politieke beïnvloeding op benoemingen verder verminderd worden. De bestaande regeling is dat de president van de Hoge Raad bij een vacature een lijst van zes personen naar de Tweede Kamer stuurt. De Tweede Kamer moet dan drie personen voordragen maar hoeft zich daarbij niet te houden aan het voorstel van de president van de Hoge Raad. Vervolgens wordt het nieuwe lid van de Hoge Raad bij koninklijk besluit benoemd.

Het voorstel tot Grondwetswijziging is een uitwerking van een van de aanbevelingen van de staatscommissie Parlementair Stelsel i. Het is nu aan de Raad van State i om advies over het voorstel uit te brengen.

Bron: Rijksoverheid