Tweede Kamer wil een jaarlijks debat over de Staat van de Rechtsstaat

dinsdag 6 juli 2021

DEN HAAG (PDC i) - De Tweede Kamer wil een jaarlijks debat over de Staat van de Rechtsstaat. Het voorstel hiervoor van PvdA-Kamerlid Khadija Arib i kreeg brede steun tijdens het debat over het advies van de Raad van State i over ministeriële verantwoordelijkheid i.

SP-kamerlid Renske Leijten diende, samen met Khadija Arib i (PvdA), tijdens het debat een motie in met het verzoek een werkgroep of commissie samen te stellen die mee bepaald of stukken terecht of onterecht geheim blijven. Op 6 juli is deze motie aangenomen.

Minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren i, beloofde tijdens het debat verbeteringen in de informatiepositie. De regering stuurt voortaan uit zichzelf 'beslisnota's' naar de Tweede Kamer met daarin alle argumenten en overwegingen over een bepaalde kwestie. De Kamer kan daarnaast ook altijd zelf stukken opvragen.

Aanleiding voor het debat over de ministeriele verantwoordelijkheid is de toeslagenaffaire. Hierin werd duidelijk dat het kabinet de Tweede Kamer beter en sneller moet informeren.

Bron: Trouw