Premier Rutte: dubbelfunctie Kamerlid en Staatssecretaris zal niet meer voorkomen

donderdag 9 september 2021

DEN HAAG (PDC i) - Premier Rutte i geeft aan dat er in de toekomst geen nieuwe bewindspersonen meer benoemd zullen worden die ook al in de Kamer zitten. Dat deed hij op woensdag 8 september tijdens het Kamerdebat over het dubbellidmaatschap van Kamer en Kabinet.

Aanleiding van het debat was de benoeming van Dilan Yesilgöz-Zegerius i (VVD), Dennis Wiersma i (VVD) en Steven van Weyenberg i (D66) tot staatssecretaris. Zij werden benoemd terwijl ze al in de Kamer zaten en ook Kamerlid bleven. Daarop ontstond een discussie over de vraag of dit wel mocht van de Grondwet.

De Tweede Kamer vroeg vervolgens de Raad van State i om advies. Dat advies luidde dat het niet in strijd was met de Grondwet, maar wel 'hoogst ongelukkig' verlopen was. De Kamer was bijvoorbeeld niet van te voren geïnformeerd, terwijl dit wel had moeten gebeuren volgens de Raad van State.

Renske Leijten i (SP) heeft tijdens het debat een motie ingediend, waarin werd uitgesproken dat artikel 57 Grondwet strikt geïnterpreteerd dient te worden. Joost Sneller i (D66) heeft een motie ingediend waarin het Presidium van de Kamer wordt verzocht om het mogelijk te maken kandidaat-bewindspersonen in een hoorzitting te verhoren. Hierbij zouden Kamerleden dan vragen kunnen stellen en dit zou bijdragen aan de transparantie van het formatieproces.

Bron: Tweede Kamer