Regering dient voorstel in bij Tweede Kamer voor Staats­commissie over de rechtsstaat

vrijdag 3 december 2021

DEN HAAG (PDC i) - Demissionair minister Sander Dekker i voor Rechtsbescherming en demissionair minister Kajsa Ollongren i van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben een voorstel voor een Staatscommissie over de versterking van de Rechtsstaat naar de Tweede Kamer gestuurd.

De voorgenomen commissie heeft als doel het functioneren van de rechtsstaat te analyseren en met voorstellen te komen om deze te versterken. Met dit voorstel voert het kabinet een motie van Pieter Omtzigt i (groep-Omtzigt) en Chris van Dam i (CDA) uit, die naar aanleiding van de Parlementaire ondervraging Kinderopvangtoeslag door de Tweede Kamer is aangenomen.

Het werk van de staatscommissie moet praktisch bijdragen aan het voorkomen dat burgers in de toekomst verstrikt raken tussen de raderen van de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht.

Aan de hand van de conceptopdracht kan de Tweede Kamer over de instelling van de staatscommissie een nader debat voeren. Naar verwachting zal het nieuwe kabinet de staatscommissie Rechtsstaat instellen.

Bron: Ministerraad