Tweede Kamer debatteert woensdag in tweede lezing over het correctief referendum

vrijdag 8 april 2022

DEN HAAG (PDC i) - Aanstaande woensdag 13 april debatteert de Tweede Kamer over het voorstel in tweede lezing tot wijziging van de Grondwet om het correctief referendum in te voeren. Dit is een initiatiefvoorstel, dat wordt verdedigd door Tweede Kamerlid Renske Leijten i (SP).

Het voorstel om het correctief referendum in Nederland in te voeren, werd op 29 januari 2019 gedaan door SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak i. Het voorstel deed Van Raak in het licht van het eindrapport Lage drempels, hoge dijken van de Staatscommissie Parlementair Stelsel i, dat iets meer dan een maand daarvoor uitkwam. De Staatscommissie stelde ook een correctief referendum voor, waarna Van Raak niet langer wilde wachten.

Het grootste discussiepunt in eerste lezing was de uitkomstdrempel: door aanneming van een amendement-Van der Graaf (CU) ziet het wetsvoorstel er nu zo uit: voor een geldige uitkomst van een referendum moet de meerderheid die bij het referendum tegen stemt ten minste gelijk zijn aan een meerderheid (50 + 1) van het aantal bij de meest recente Tweede Kamerverkiezingen uitgebrachte geldige stemmen.

Het wetsvoorstel is op 22 september 2020 door de Tweede Kamer en op 26 januari 2021 door de Eerste Kamer aangenomen in eerste lezing. Het voorstel is op 11 februari 2021 ingediend in tweede lezing. In tweede lezing is er, conform de procedure om de Grondwet te wijzigen, een tweederde meerderheid nodig.

Bron: Tweede Kamer