Tweede Kamer wil vrijstelling van belastingen voor Koninklijk Huis afschaffen

woensdag 19 oktober 2022

DEN HAAG (PDC i) - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil af van de vrijstelling van belastingen voor leden van het Koninklijk Huis. Gisteren stemden de fracties van D66, PVV, SP, PvdA, GroenLinks, PvdD, FVD, Groep van Haga, DENK, Volt, BBB, BIJ1, Gündogan en Fractie Den Haan voor de ingediende motie van Stephan van Baarle i (DENK) voor een grondwetswijziging om deze vrijstelling af te schaffen.

De vrijstelling van belastingen van de leden van het Koninklijk Huis staat vastgelegd in Artikel 40 van de Grondwet i. De Koning en de leden van het Koninklijk Huis zijn vrijgesteld van het betalen van belastingen, omdat er moeilijk een scheiding te maken is tussen de privé-uitgaven en uitgaven die worden gedaan ter uitoefening van het Koningschap.

Het afschaffen van deze vrijstelling van belastingen zou een wijziging van de grondwet behoeven. Om de Nederlandse Grondwet te wijzigen, moet een voorstel tot wijziging worden ingediend dat twee keer in de Tweede en Eerste Kamer wordt behandeld. Vóórdat de tweede lezing plaatsvindt, moeten Tweede Kamerverkiezingen worden gehouden. Bij de tweede lezing is er vervolgens in beide Kamers een tweederdemeerderheid vereist.

Bron: Tweede Kamer