Tweede Kamer verwerpt SGP-motie om D66-initiatiefvoorstel in te trekken

dinsdag 5 maart 2024

DEN HAAG (PDC i) - De Tweede Kamer heeft zich uitgesproken tegen het intrekken van een initiatiefvoorstel-Bergkamp (D66) over het coffeeshop­experiment. De SGP vroeg bij motie om intrekking. De indiender van de motie, Diederik van Dijk i, stelde dat het initiatiefvoorstel door aanneming in de Tweede Kamer inmiddels een voorstel van die Kamer is geworden (art 82 GW) i. Zij zou het dus ook mogen intrekken.

Een ruime meerderheid deelt die mening niet. Alleen SGP en PVV stemden voor de motie. Het op die wijze afdwingen van intrekking zou een unicum in de parlementaire geschiedenis zijn geweest. In de geringe gevallen dat een door de Tweede Kamer aangenomen initiatiefvoorstel alsnog werd ingetrokken, gebeurde dit altijd door de indieners zelf.

D66-Tweede Kamerlid Joost Sneller i, die nu de verdediger is van het initiatiefvoorstel, betoogde dat er weliswaar een formeel recht van de Kamer is om over intrekking te beslissen, maar dat het morele recht toekomt aan de indiener of verdediger van het initiatiefvoorstel. Met de verwerping van de motie erkent de Tweede Kamer dat nu.

 

column MI-site: SGP is constitutioneel kompas kwijtgeraakt