Wetsvoorstel Terugzendrecht Eerste Kamer naar Raad van State

vrijdag 13 november 2020

Vandaag heeft de Rijksministerraad i ingestemd met een wetsvoorstel om de Eerste Kamer i een terugzendrecht te geven.

In de huidige situatie kan de Eerste Kamer alleen ‘ja’ of ‘nee’ zeggen tegen een wetsvoorstel dat al door de Tweede Kamer i is aangenomen. Een terugzendrecht geeft de senaat een extra mogelijkheid. Vindt de Eerste Kamer dat een wetsvoorstel verbeterd kan worden, dan kan de Kamer het aanpassen en terugsturen naar de Tweede Kamer. De Tweede Kamer moet dan beslissen of ze akkoord gaat met deze veranderingen.

Het terugzendrecht moet in de Grondwet i worden geregeld. Dit betekent dat de Tweede en de Eerste Kamer er twee keer over moeten stemmen, met tussendoor een verkiezing voor de Tweede Kamer. De tweede keer moet in beide Kamers twee derde van de stemmen voor het wetsvoorstel zijn.

Het geven van een terugzendrecht aan de Eerste Kamer is één van de aanbevelingen van de staatscommissie parlementair stelsel i (staatscommissie-Remkes i). De staatscommissie concludeerde dat er een betere manier moet zijn voor de Eerste Kamer om een wetsvoorstel te verbeteren dan de huidige praktijk i. Mede daarom komt het kabinet nu met het wetsvoorstel om dit wettelijk te regelen.

De ministerraad stemde ermee in het wetsvoorstel voor advies i aan de Raad van State i te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar als het wetsvoorstel wordt ingediend bij de Tweede Kamer.

Bron: persbericht Rijksministerraad