Staat mag vrouwenstandpunt SGP niet langer toestaan

vrijdag 9 april 2010

De Staat mag niet toestaan dat de SGP i geen vrouwen op de kandidatenlijst zet. Die partij handelt daarmee in strijd met het VN-Vrouwenverdrag en de Grondwet. De Hoge Raad heeft dit uitgesproken in een cassatieberoep dat de Staat en de SGP hadden aangespannen.

De Hoge Raad bevestigt in hoofdlijnen een uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag uit 2007, waarin de Staat werd opgedragen maatregelen tegen vrouwendiscriminatie door de SGP te nemen. De vrijheid van godsdienst en de vrijheid van verenging zijn ondergeschikt aan het antidiscriminatie beginsel.  De  Hoge Raad kan de Staat overigens niet dwingend opleggen dat er wettelijke maatregelen worden genomen om de discriminatie door de SGP tegen te gaan.

De SGP heeft teleurgesteld gereageerd, omdat de Raad van State i in eerdere rechtzaak (over subsidiëring van de partij) vond dat die partij wel terecht een beroep deed op de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van vereniging. Vooralsnog zijn er volgens de SGP geen gevolgen voor haar activiteiten.

bron: website rechtspraak.nl en sgp.nl

 

Verwant nieuws