Onderwijsraad wil ruimere interpretatie Artikel 23

donderdag 5 april 2012

DEN HAAG (PDC i) - Het moet makkelijker worden om een nieuwe school te stichten. Het bestaande stelsel is overwegend gebaseerd op de verzuilde samenleving, die allang niet meer bestaat. Oprichters van nieuwe scholen lopen daardoor tegen grote problemen aan. Dit stelt de Onderwijsraad i in een advies over de vrijheid van onderwijs dat vandaag is gepresenteerd.

Een grote meerderheid van de Nederlanders is niet lid van een kerkgenootschap. Toch heeft meer dan 55 procent van de basisscholen een christelijke basis. Sinds het begin van deze eeuw zijn er nog slechts tientallen nieuwe scholen bijgekomen. Volgens de raad zit het onderwijsstelsel 'op slot' door de huidige interpretatie van Artikel 23 van de Grondwet.

De Onderwijsraad adviseert alle scholen die voldoende leerlingen weten te trekken en degelijk onderwijs leveren subsidie te verstrekken. De raad komt met het advies tegemoet aan de vraag van de Tweede Kamer i naar een moderne uitleg van dit grondwetsartikel. Artikel 23 geeft burgers de vrijheid een school te stichten op basis van hun levensbeschouwing of godsdienst.

bron: de Volkskrant, ANP