Guido van Woerkom trekt zich terug als Nationale ombudsman

woensdag 18 juni 2014

DEN HAAG (PDC i) - Guido van Woerkom wordt geen Nationale ombudsman i. Dit liet hij gisteren door middel van een brief aan de Tweede Kamer i weten. Volgens Van Woerkom dient de functie van Nationale ombudsman als Hoog College van Staat i boven elke twijfel verheven te zijn en 'dat is thans niet het geval', concludeert hij.

In een brief aan Tweede Kamer-voorzitter Anouchka van Miltenburg i schrijft Van Woerkom dat de commotie, die rondom zijn benoeming is ontstaan, mogelijk zal leiden tot een negatieve beïnvloeding van zijn werkzaamheden als Nationale ombudsman. Zijn kandidaatstelling ging gepaard met protesten naar aanleiding van een omstreden uitspraak in 2010, maar ook na zijn benoeming kwam de oud- ANWB bestuurder negatief in het nieuws vanwege de hoogte van zijn vertrekpremie.

De Tweede Kamer en het instituut van de Nationale ombudsman hebben begripvol gereageerd op de beslissing van Van Woerkom. Het instituut kondigde aan dat waarnemend ombudsman Van Dooren i snel in overleg zal treden met Van Miltenburg over de ontstane situatie. Het is niet uitgesloten dat de sollicitatieprocedure over zal worden gedaan.

Bron: NRC Handelsblad