Geen kans op tweederde meerderheid Grondwetsvoorstel GroenLinks

vrijdag 6 maart 2015

DEN HAAG (PDC i) - Er is geen tweederde meerderheid in de Tweede Kamer voor het voorstel van GroenLinks om toetsing van wetten van grondwettelijke rechten te toetsen. Die conclusie kan al na de eerste termijn van de Kamer worden getrokken. De VVD die bij de eerste lezing vóór was, is nu tegen.

VVD-woordvoerder Joost Taverne i werd over die 'draai' fel aangevallen door met name Gerard Schouw i (D66). Taverne wil wel laten bekijken of er een constitutionele commissie kan komen. Schouw verweet Taverne dat dit voorstel onvoldragen was. In de Eerste Kamer was de VVD bij de eerste lezing wel tegen.

Ook CDA, PVV en SGP voelen niet voor de grondwettelijke toetsing. Net als de VVD vinden ze de gekozen volksvertegenwoordiging een betere instantie om te toetsen dan benoemde rechters.

Enkele leden maakten opmerkingen over de lange duur van de behandeling. Zij vroegen minister Plasterk en de verdedigster van het voorstel, Liesbeth van Tongeren i, daarop nog in te gaan. Voortzetting van het debat was gepland voor 30 maart, maar werd steeds uitgesteld.