Taverne (VVD) pleit voor Kamercommissie Constitutionele Zaken

maandag 6 juni 2016

DEN HAAG (PDC) - Tweede Kamerlid Joost Taverne (VVD) pleit voor een Tweede Kamercommissie Constitutionele Zaken. Deze commissie zou wetten aan de Grondwet moeten toetsen en zou ervoor kunnen zorgen dat 'inzichtelijk en zichtbaar wordt gemaakt dat wetten in Nederland door de wetgever op hun grondwettelijkheid worden getoetst'.

In Nederland is het de rechter uitdrukkelijk verboden om wetten aan de Grondwet of aan internationale verdragen te toetsen; in andere landen is dat juist gewoonte. In Nederland ligt die taak bij het parlement. De aparte Tweede Kamercommissie zou in die taak kunnen voorzien. 'Grondwettelijke toetsing van wetten staat nu nog onvoldoende op het netvlies van Kamerleden', aldus Taverne op een symposium vorige week donderdag in de Tweede Kamer.

Taverne kreeg bijval van SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij, al was het maar om de Grondwet zichtbaarder te maken. Van der Staaij: 'In de tijd dat we de Grondwet uitdelen aan asielzoekers in het Arabisch, zouden we eraan kunnen denken om die Grondwet in de Tweede Kamer wat meer over het voetlicht te brengen'.

De commissie zou al in de volgende parlementsperiode van start kunnen gaan. De toetsing moet systematisch gebeuren, door andere Kamercommissies voorstellen door te laten sturen naar de grondwetscommissie. Die zou dan, los van partijpolitiek, de grondwettelijke kant van het (wets)voorstel belichten. Van der Staaij: 'Laten we beginnen met een bescheiden experiment'. Taverne sloot zich daarbij aan. Het is niet bekend of er daadwerkelijk voorstellen worden gedaan voor een commissie Constitutionele Zaken.

Bron: Rechtspraak.nl