Trouw: D66, GroenLinks en PvdA gaan tweedelezingvoorstel correctief referendum indienen

vrijdag 21 april 2017

DEN HAAG (PDC i) - Zoals de Grondwet in artikel 137 i voorschrijft, worden er binnenkort tweedelezingvoorstellen i bij het parlement aanhangig. Het betreft allereerst een voorstel over het correctief referendum, waarover in eerste lezing een initiatiefvoorstel van PvdA, D66 en GroenLinks is aangenomen. Die partijen dienen het voorstel wel in, maar verklaren dat direct controversieel.

Dat betekent dat pas na het aantreden van een nieuw kabinet met de behandeling ervan wordt begonnen. PvdA en GroenLinks zijn inmiddels overigens - op grond van congresuitspraken - geen voorstander meer van het correctief referendum. Er bestond daarom twijfel of zij het voorstel nog wel zouden indienen.

Minister Plasterk drong eerder bij de initiatiefnemers aan vóór 1 mei duidelijkheid te geven. De Grondwet verplicht immers tot een tweede lezing. Hij zou de voorstellen anders zelf indienen. Ook het tweede lezingvoorstel over een tweede onderwerp, de benoeming van burgemeester en Commissaris van de Koning, moet nog worden ingediend.

Bron: Trouw