Coalitiepartijen: Artikel 23 lijkt voorlopig te blijven bestaan

dinsdag 24 september 2019

DEN HAAG (PDC) - Artikel 23 uit de Grondwet - over de vrijheid van onderwijs in Nederland - lijkt voorlopig nog niet van de baan. Deze conclusie wordt getrokken door ChristenUnie fractievoorzitter Gert-Jan Segers.

Segers ging hierover afgelopen maandag in debat met de fractievoorzitter Klaas Dijkhoff van de VVD. Dit gebeurde naar aanleiding van een reportage van Nieuwsuur en de NRC over salafistische moskeescholen die kinderen antidemocratische ideeën zouden bijbrengen. De twee fractievoorzitters zijn het erover eens dat vrijheid van onderwijs alleen binnen de wettelijke kaders van de Nederlandse democratische rechtsstaat kan bestaan. Ook stellen ze beiden wederkerigheid als voorwaarde in dit debat: wie zelf graag vrijheid geniet, mag deze vrijheid niet gebruiken om die bij anderen te ontnemen.

Er vielen ook wat verschillen op tussen de twee fractievoorzitters. Zo wil Segers dat de wet onveranderd blijft, terwijl Dijkhoff vindt dat artikel 23 minder heilig is. Ook is Segers tegen een acceptatieplicht bij scholen. Hij wil dan ook geen rangorde tussen Grondwetsartikelen, waardoor bijvoorbeeld artikel 1 belangrijker dan artikel 23 zou worden. Dijkhoff is niet tegen deze rangorde en benadrukte dat gelijkwaardigheid en vrijheid van meningsuiting de kern moeten vormen.

Bron: de NRC en Trouw.