Kamers komen vrijwel tot 'stilstand' door coronavirus

dinsdag 17 maart 2020

DEN HAAG (PDC i) - Het parlementaire werk valt grotendeels stil door de maatregelen vanwege het coronavirus. In de Tweede Kamer zijn alleen overleggen die strikt noodzakelijk zijn. Dat kwamen de fractievoorzitters en het Presidium i na telefonisch overleg op 15 maart overeen.

De Eerste Kamer besloot eerder al dat de plenaire vergaderingen en alle commissievergaderingen op 17 en 24 maart vervallen. De Huishoudelijke Commissie i besloot dat na overleg met de veertien fractievoorzitters. Ook de vergadering van 31 maart vervalt.

Tweede Kamervoorzitter Arib i schreef in een brief aan de leden van de Tweede Kamer dat in beginsel alleen de debatten over het coronavirus doorgaan. De maatregelen gelden tot 6 april. Er zal (indien mogelijk) gebruik worden gemaakt van digitale middelen. Uiteraard is het stellen van schriftelijke vragen wel mogelijk.

De komende weken zijn er in beginsel geen stemmingen. Als stemming echt noodzakelijk is, zullen een of twee leden namens hun fractie stemmen. Ook het wekelijkse mondelinge vragenuur vervalt.

De constitutionele taken van het parlement zijn niet in het geding. Op ieder gewenst moment kunnen beide Kamers toch weer bijeen geroepen worden.

Tweede en Eerste Kamer zijn gesloten voor bezoekers en personeel. Personeel werkt (zoveel mogelijk) thuis.

Bron: ANP, Tweede Kamer