Meerderheid Tweede Kamer positief over initiatiefvoorstel correctief referendum

donderdag 10 september 2020

DEN HAAG (PDC) - Tijdens het debat over het initiatiefvoorstel van SP'er Van Raak over het bindend correctief referedum reageerde de meerderheid van de Tweede Kamer positief. Een groot deel van de oppositiepartijen steunt het voorstel en ook de regeringspartijen D66 en ChristenUnie reageerden positief, hoewel zij wel enige aanmerkingen hadden.

Het kamerdebat draaide om het antwoord van indiener Van Raak op vragen die in het eerste termijn gesteld waren. Het belangrijkste punt tijdens het debat was de geldigheidsdrempel van het correctief referendum. De staatscommissie-Remkes adviseerde in 2018 al om het bindend referedum in te voeren en stelde daarbij voor dat minstens een derde van de stemgerechtigde Nederlanders een tegenstem moet hebben uitgebracht voor een geldige uitslag. De ChristenUnie wil een hogere drempel, die ook in de Grondwet vastgelegd wordt en heeft daartoe ook een amendement ingediend. Van Raak stelt voor om dit later vast te stellen in een aparte wet, die ook gesteund moet worden door een tweederde meerderheid.

Op 22 september wordt er gestemd over het initiatiefvoorstel in de Tweede Kamer. Daarna moet het door de Eerste Kamer. Omdat het gaat om een grondwetswijziging, moet er na de verkiezingen nog een keer over gestemd worden. Beide kamers moeten dan weer voor dit voorstel stemmen, waarbij dan een tweederde meerderheid nodig is.

Bron: NOS, de Tweede Kamer