Ollongren reageert op advies Raad van State over ministeriële verantwoordelijkheid

dinsdag 6 oktober 2020

DEN HAAG (PDC i) - Het effectief functioneren van de ministeriële verantwoordelijkheid is afhankelijk van gezamenlijk het kabinet, beide Kamers en ambtenaren. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren i van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties i (BZK) in reactie op het ongevraagde advies van de Raad van State i over ministeriële verantwoordelijkheid i. Het eerdere advies van de Raad bevatte meerdere aanbevelingen om de bestaande problemen met die ministeriële verantwoordelijkheid op te lossen.

Het rapport van de minister benadrukt het belang van de betreffende verantwoordelijkheid: het maakt de controle van het bestuur door de volksvertegenwoordiging mogelijk. Het kabinet zet zich daarom graag in voor een structurele verbetering van de werking van de ministeriële verantwoordelijkheid en ziet uit naar een constructieve dialoog. Het is ook zeer benieuwd welke handelingsperspectieven de Kamer voor zich ziet.

Eerder pleitte de Staatscommissie parlementair stelsel i al voor een actualisatie van de Aanwijzingen, ook wel bekend staand als de "Oekaze-Kok". In reactie hierop kondigde het kabinet aan dit te zullen doen en ook in te zetten op een vergroting van de bekendheid van de regels voor contacten tussen Kamerleden en ambtenaren van ministeries.

Bron: ministerie van BZK op rijksoverheid.nl