Raad van State moet adviseren over Kamerzetels van nieuwe demissionaire staatssecretarissen

woensdag 18 augustus 2021

DEN HAAG (PDC i) - De Tweede Kamer verzoekt de Raad van State i om te kijken of de recent benoemde demissionaire staatssecretarissen die tevens ook Tweede Kamerlid zijn hun zetel mogen behouden. Een voorstel van de SGP-Kamerlid Roelof Bisschop i over deze grondwetskwestie is daartoe aangenomen.

Dit verzoek komt naar aanleiding van de discussie die ontstaan is over de toetredingen van Dilan Yesilgöz i (VVD), Dennis Wiersma i (VVD) en Steven van Weyenberg i (D66) als nieuwe bewindslieden tot het demissionaire kabinet.

Verschillende oppositiepartijen en staatsrechtsgeleerden zijn namelijk kritisch over het handelen van het demissionair kabinet en twijfelen aan de grondwettelijkheid van deze benoemingen, omdat volgens de Grondwet (artikel 57 i) bewindspersonen niet op hetzelfde moment lid van de Tweede Kamer kunnen zijn. De uitzondering die artikel 57, lid 3 biedt, zou daarbij alleen van toepassing zijn op reeds demissionaire kabinetsleden die tijdens de verkiezingen van maart als lid van de Tweede Kamer gekozen werden.

Het demissionair kabinet lijkt echter een wat soepelere interpretatie van deze uitzonderingsregel te hanteren. Zo liet demissionair premier Mark Rutte i maandag in een brief aan de Kamer weten dat het kabinet van menig is dat Kamerleden kunnen toetreden tot een demissionair kabinet, en tegelijkertijd hun Kamerzetel kunnen behouden.

Om duidelijkheid te krijgen over welke lezing van het desbetreffende artikel van de Grondwet correct is en of de nieuwe demissionaire staatssecretarissen hun Kamerzetel kunnen houden, wordt nu advies gevraagd aan de Raad van State.

Bron: ANP