Tweede Kamer stemt dinsdag over voorstel voor kiescollege Eerste Kamer

woensdag 26 januari 2022

DEN HAAG (PDC i) - De Tweede Kamer behandelde gisteren in tweede lezing het voorstel tot het wijzigen van artikel 55 i van de Grondwet omtrent de verkiezing van de Eerste Kamer. Om de wijziging voor aanvang van de Eerste Kamerverkiezingen in 2023 door te kunnen voeren, moet de bijbehorende uitvoeringswet voor 1 september behandeld zijn.

In de Tweede Kamer lijkt zich een tweederde meerderheid af te tekenen voor het voorstel voor de wijziging van de Grondwet. Dinsdag is de stemming. Hierna moet het voorstel nog behandeld worden in de Eerste Kamer. De bijbehorende uitvoeringswetgeving moet voor 1 september behandeld zijn in beide Kamers om op tijd gereed te zijn voor de Eerste Kamerverkiezingen.

Het voorstel moet het mogelijk maken voor in het buitenland wonende Nederlanders om ook te stemmen voor de Eerste Kamer. Dit is nu niet mogelijk, omdat de Eerste Kamer via de Provinciale Staten wordt gekozen. Voor het Caribisch gedeelte van het Koninkrijk is een aparte regeling.

In 2020 is dit voorstel al in eerste lezing aangenomen door de Eerste en Tweede Kamer. Een grondwetswijziging moet altijd twee keer behandeld worden, met daartussen een verkiezing.

Bron: Tweede Kamer