Raad van State positief over constitutionele toetsing

dinsdag 17 mei 2022

DEN HAAG (PDC i) - De voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is voor het schrappen van het toetsingsverbod uiteengezet in Artikel 120 van de Grondwet. De voorzitter is tegen het instellen van een constitutioneel hof, in plaats daarvan zou elke rechterlijke instantie de mogelijkheid voor constitutionele toetsing krijgen. Sinds 1848 is er een discussie gaande rondom constitutionele toetsing, zonder te resulteren in een duidelijke consensus.

Het advies wordt gegeven in reactie op een verzoek van de minister van Rechtsbescherming. De staatscommissie parlementair stelsel heeft laten weten voorstander te zijn van een constitutioneel hof. Er is op dit moment geen concreet voorstel over de invoering van constitutionele toetsing. Ook weerspiegelt het advies van de voorzitter niet het uiteindelijke advies van de Afdeling advisering, of dat van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Artikel 120 van de Grondwet gaat over de vraag wie er als laatste het woord heeft over de interpretatie van de Grondwet. Het antwoord op deze vraag is sinds 1848 hetzelfde gebleven. Het is aan de wetgever om te beoordelen en ervoor te zorgen dat zijn wetten in overeenstemming zijn met hoger recht. Deze wetgevers hebben democratische legitimiteit, in tegenstelling tot de rechterlijke macht.

Bron: Brief Raad van State aan minister voor Rechtsbescherming over de invoering van constitutionele toetsing.