Mr. B. Ort

foto Mr. B. Ort
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Privécollectie
Met dank overgenomen van Parlement.com.

Advocaat-generaal bij de Hoge Raad, die tijdens de Eerste Wereldoorlog in het kabinet-Cort van der Linden i bekwaam het ministerie van Justitie leidde. Was al voor zijn ministerschap bevriend met Cort van der Linden i. Had als voorzitter van een staatscommissie een belangrijk aandeel bij de voorbereiding van een nieuw Wetboek van Strafvordering, maar kon dit Wetboek niet tijdens zijn ministerschap tot stand brengen. Nauwgezette jurist, met veel plichtsgevoel, die ingesteld was op harmonie. Echte vakminister. Na zijn aftreden raadsheer in de Hoge Raad.

partijloze liberaal
functie(s) in de periode 1913-1918: minister

Inhoudsopgave van deze pagina:

1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Bastiaan

geboorteplaats en -datum
Gorinchem, 6 januari 1854

overlijdensplaats en -datum
's-Gravenhage, 4 november 1927

2.

Partij/stroming

stroming(en)
liberaal

3.

Hoofdfuncties/beroepen

  • ambtenaar voor de kantons Oostburg, Terneuzen en Hulst, Openbaar Ministerie te Middelburg, van 1 mei 1877 tot november 1877
  • ambtenaar voor de eerste en tweede kantons van Amsterdam, Openbaar Ministerie te Amsterdam, van 17 november 1877 tot 1 april 1881
  • substituut-officier van justitie, rechtbank arrondissement Zierikzee, van 1 april 1881 tot 1 april 1883
  • substituut-officier van justitie, rechtbank arrondissement Amsterdam, van 1 april 1883 tot 16 mei 1888
  • officier van justitie, rechtbank arrondissement 's-Gravenhage, van 16 mei 1888 tot 1 april 1890
  • officier van justitie, rechtbank arrondissement Winschoten, van 1 april 1890 tot 1 maart 1893
  • officier van justitie, rechtbank arrondissement Amsterdam, van 1 maart 1893 tot 1 november 1897
  • chef (rang: raadadviseur) afdeling burgerlijk en handelsrecht, rechterlijke organisatie, ministerie van Justitie, van 1 november 1897 tot 1 juni 1901 (hield zich tevens bezig met herziening van de strafproceswetgeving)
  • advocaat-generaal Hoge Raad der Nederlanden, van 1 juni 1901 tot 29 augustus 1913 (benoemd bij K.B. van 7 mei 1901)
  • minister van Justitie, van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918
  • raadsheer Hoge Raad der Nederlanden, van 1 juni 1919 tot 4 november 1927 (benoemd bij K.B. van 16 mei 1919)

4.

Nevenfuncties

voorzitter Staatscommissie voor herziening Wetboek van Strafvordering, van 7 mei 1910 tot 29 augustus 1913

5.

Opleiding

voortgezet onderwijs
  • Latijnse School te Gorinchem, van 31 augustus 1867 tot augustus 1871

academische studie
  • Romeins en hedendaags recht (gepromoveerd op stellingen), Hogeschool te Leiden, van 27 september 1871 tot 23 december 1876 (magna cum laude)

6.

Activiteiten

als bewindspersoon (beleidsmatig)
  • Diende in 1914 een ontwerp-Wetboek van Strafvordering in, maar dit voorstel bleef onafgedaan

als bewindspersoon (wetgeving)
  • Bracht in 1914 in verband met de oorlog een wet ter voorkoming van dadelijke uitwinning bij geldelijke moeilijkheden tot stand. Hierdoor kon de rechter een schuldenaar beschermen die door de oorlogstoestand niet aan zijn verplichtingen kon voldoen.
  • Bracht in 1915 de Wet op de voorwaardelijke veroordeling en vordering tot stand. De rechter kon daardoor bepalen dat een straf (nog) niet hoefde te worden ondergaan, geldboeten opleggen en iemand na tweederde van de straftijd en na ten minste negen maanden gevangenschap voorwaardelijk in vrijheid stellen.
  • Bracht in 1915 een reclasseringsregeling en een uitvoeringsregeling voor voorwaardelijke in vrijheidstelling tot stand
  • Wijzigde in 1916 de Eedswet, waardoor naast doopsgezinden ook niet-kerkelijken konden afzien van het afleggen van de eed. Die laatsten moesten daartoe wel een schriftelijk verzoek bij de rechter indienen. Een verdergaand wetsvoorstel werd door de Eerste Kamer verworpen.
  • Bracht in 1917 de Huurcommissiewet tot stand. Deze maakte instelling van huurcommissies in gemeenten mogelijk, die moesten beslissen over de billijkheid van doorgevoerde huurverhogingen. Hierdoor moesten onredelijke huurprijzen worden voorkomen. De wet werd in 1927 weer ingetrokken.
  • Bracht in 1918 de wet tot instelling van een centraal testamentenregister tot stand, waarin wilsbeschikkingen en schenkingen van nalatenschappen worden vastgelegd
  • Bracht in 1918 samen met Cort van der Linden de Wet woonwagens en woonschepen tot stand, die bepaalde dat een woonwagen of woonschip alleen mocht worden bewoond met toestemming van de Commissaris van de Koningin. Gemeenten konden woonwagens en -schepen niet weren, maar wel een vaste plaats toewijzen. De bewoner moest voldoende middelen van bestaan hebben en de woonwagen of het woonschip moest bewoonbaar zijn.
  • Bracht in 1918 samen met Posthuma de Handelsregisterwet tot stand, op grond waarvan alle ondernemingen bij een Kamer van Koophandel moesten worden ingeschreven in een handelsregister
  • Bracht in 1918 de wet tot stand houdende nadere voorzieningen in de tegenwoordige buitengewone omstandigheden betreffende het toezicht op hier te lande vertoevende vreemdelingen. Met dat toezicht werd de Koninklijke Marechaussee belast. De wet voerde een systeem van verblijfsvergunningen in.

7.

Wetenswaardigheden

uit de privésfeer
  • Promoveerde bij prof. A.E.J. Modderman
  • Zijn echtgenote was een kleindochter van A. Hartevelt, Eerste Kamerlid

8.

Publicaties van/over

literatuur/documentatie
P. van Ham, scriptie Geschiedenis der Nederlandse Staatsinstellingen, RU Leiden (1983)

9.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

10.

Uitgebreide versie

Uitgebreide biografieën van de huidige leden van de Eerste en Tweede Kamer zijn beschikbaar via parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.