A. Kwak van Zwartewaal

Met dank overgenomen van Parlement.com.

Gegoede reder uit de visserijsector, die op Voorne ambtsheer, schout en burgemeester van Zwartewaal was. Had verder lange tijd zitting in Provinciale Staten van (Zuid-)Holland. Die Staten kozen hem in 1848 tot lid van de Dubbele Kamer, waarin hij vóór alle voorstellen tot Grondwetsherziening stemde.

liberaal
in de periode 1848: buitengewoon lid Tweede Kamer

Inhoudsopgave van deze pagina:

1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Ary

geboorteplaats en -datum
Zwartewaal, 18 maart 1794

overlijdensplaats en -datum
Heenvliet, 14 september 1850

2.

Partij/stroming

stroming(en)
liberaal

3.

Hoofdfuncties/beroepen (6/7)

 • schout van Zwartewaal, van 1815 tot januari 1826
 • burgemeester van Zwartewaal, van januari 1826 tot 14 september 1850
 • lid Provinciale Staten van Holland, van 4 juli 1826 tot 15 december 1840 (voor de landelijke stand, district Geervliet)
 • lid Provinciale Staten van Zuid-Holland, van 6 juli 1841 tot 18 september 1848 (voor de landelijke stand, district Geervliet)
 • buitengewoon lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 18 september 1848 tot 8 oktober 1848 (voor Zuid-Holland)
 • lid Provinciale Staten van Zuid-Holland, van oktober 1848 tot 1 juli 1849 (voor de landelijke stand, district Geervliet)

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Nevenfuncties

commandant vierde afdeling Zuid-Holland, mobiele schutterij, van 1830 tot 1836

5.

Activiteiten

als parlementariër
 • Voerde als lid van de Dubbele Kamer het woord bij de algemene beschouwingen over de Grondwetsherziening en bij de behandeling van hoofdstuk IX (Waterstaat)
 • Stemde vóór alle voorstellen tot Grondwetsherziening

6.

Wetenswaardigheden

uit de privésfeer
 • Zijn vader was burgemeester van Zwartewaal (benoemd door de Vroedschap van Brielle)
 • Kocht voor f 3026,- de ambachtsheerlijkheid Zwartewaal van de gemeente Brielle

verkiezingen
 • Werd in december 1848 door de kiezers van het district Brielle als eerste genomineerd voor het Eerste Kamerlidmaatschap en voorgedragen voor benoeming, maar bedankte voor de eer

7.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

8.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.