Mr. J.F. Gendebien

foto Mr. J.F. Gendebien
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
Met dank overgenomen van Parlement.com.

Vooraanstaand Zuid-Nederlands Tweede Kamerlid. Was in het Henegouwse Bergen advocaat en stadsbestuurder tot daar, met Franse steun, een democratisch bewind werd gevormd. Vluchtte toen naar Duitsland. Na terugkeer was hij opnieuw stadsbestuurder en werd hij lid van het Wetgevend Lichaam. Had een belangrijk aandeel in de Mijnwet van 1810. Maakte in 1815 deel uit van de commissie die vanweg de vereniging van Noord- en Zuid-Nederland de Grondwet moest herzien. Kwam als Tweede Kamerlid geleidelijk in de oppositie en werd in 1821 niet herkozen. Leidde in november 1830 de openingsvergadering van het Belgische Nationaal Congres.

oppositionelen ten tijde van Willem I
in de periode 1815-1821: lid Tweede Kamer

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.