Drs. J.M. (Jan Marinus) Wiersma
Jan Marinus Wiersma (1951) was in 1994-2009 lid van het Europees Parlement voor de PvdA. De heer Wiersma was voorheen twaalf jaar internationaal secretaris van de PvdA. In het Europees Parlement hield hij zich vooral bezig met internationale betrekkingen en het internationale veiligheidsbeleid. Speelde een belangrijke rol als rapporteur voor de toelating van Slowakije tot de Europese Unie. Na zijn politieke loopbaan is Wiersma actief als onderzoeker.
PvdA
functie(s) in de periode 1994-2009: lid Europees Parlement
Inhoudsopgave van deze pagina:
Jan Marinus (Jan Marinus)
geboorteplaats en -datum
Groningen, 26 augustus 1951partij(en)
PvdA (Partij van de Arbeid)
fractie Europees Parlement
Fractie van de Partij van de Europese Sociaal-democraten (PES)
-
-medewerker Tweede Kamerfractie PvdA (Defensie, Buitenlandse Zaken, Europese Zaken, campagne-ondersteuning), van 1978 tot 1987
-
-internationaal secretaris PvdA, van 1987 tot 1999
-
-lid Europees Parlement, van 19 juli 1994 tot 14 juli 2009
-
-onderzoeker, Wiardi Beckman Stichting, vanaf september 2010
-
-senior gastonderzoeker, Clingendael, vanaf mei 2011
In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.
huidige-
-penningmeester en vicevoorzitter European Forum for Democracy and Solidarity, vanaf september 2004
-
-bestuurslid Istanbul Centre in Brussel, vanaf 2007
-
-senior beleidsadviseur buurlanden en Europese zaken, NIMD ( Netherlands Institute for Multiparty Democracy)
vorige
-
-voorzitter SPOLU (internationale Stichting voor Roma initiatieven), vanaf 2006
-
-voorzitter adviesraad International Business College Mitrovica, vanaf november 2009
-
-voorzitter CEEBP (Central and Eastern European Book Project), vanaf maart 2013
-
-lid hoofdbestuur Europese Beweging Nederland
In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.
opvallend stemgedrag-
-Stemde in 2008 als enige van de PvdA-delegatie in het Europees Parlement tegen een ontwerp-resolutie over een gemeenschappelijk beleid tegen illegalen. De overige fractieleden onthielden zich van stemming.
op het gebied van de EU (5/11)
-
-Diende in december 1998 een verslag in over het toetredingsverzoek van Slowakije tot de Europese Unie.
-
-Rapporteerde in oktober 2000, september 2001 over de voortgang die Slowakije boekte in het doorvoeren van Europese regelgeving met het oog op toetreding tot de Europese Unie (niet-wetgevende raadplegingsprocedure).
-
-Rapporteerde in november 2002 positief over toelating van Slowakije tot de Europese Unie (initiatief-procedure). Constateerde achterstanden bij hervorming van de rechterlijke macht, de administratieve capaciteit en de corruptiebestrijding. De situatie van de Roma-zigeuners bleef zorgen baren.
-
-Diende in april 2003 een verslag in, op basis waarvan het Europees Parlement instemde met de toetreding van Slowakije tot de Europese Unie (wetgevende raadplegingsprocedure).
-
-Diende in november 2004 een (aangenomen) ontwerpresolutie in over de militaire EU-operatie "Althea" in Bosnië en Herzegovina. Uitte hierin tevredenheid over de nieuwe EU-politiek ten aanzien van Bosnië (politiemissie, militaire stabilisatiemacht) maar betreurde dat het Europees Parlement hierin niet wordt geraadpleegd.
U ziet een selectie van activiteiten. In de uitgebreide versie is het gehele overzicht van activiteiten in te zien.
algemeen-
-Ondertekende in december 1998 de motie van wantrouwen tegen de Europese Commissie vanwege fraude door eurocommissaris Edith Cresson.
Interview door Bert Lanting: 'Europarlementariër Wiersma onderzoekt geheime vluchten in Europa. 'Ontdekking CIA-kamp heeft gevolgen'" in: Volkskrant, 20-1-2006
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.