Jhr.Mr. P.H. Gevers Deynoot

foto Jhr.Mr. P.H. Gevers Deynoot
Met dank overgenomen van Parlement.com.

Directeur van het Kabinet der Koningin ten tijde van koningin-regentes Emma en de eerste regeringsjaren van Wilhelmina. Zoon van de Haagse burgemeester. Werd in 1875 ambtenaar van het Kabinet en in 1893 al tijdelijk belast met de leiding daarvan. Van Houten benoemde hem in 1894 definitief toen door verzet van Emma was afgezien van een drastische reorganisatie van het Kabinet. Hield goed het oog op toekenning van de juiste ridderorden aan staatslieden en benaderde in 1897 namens de jonge koningin Wilhelmina de kandidaten voor de functie van kabinetsformateur.

in de periode 1894-1899: directeur Kabinet van de Koning(in)

Inhoudsopgave van deze pagina:

1.

Voornamen

Pieter Hendrik

2.

Personalia

geboorteplaats en -datum
's-Gravenhage, 31 juli 1848

overlijdensplaats en -datum
Zeist, 1 juli 1899

3.

Hoofdfuncties/beroepen (2/3)

  • tijdelijk belast met het beheer van het Kabinet der Koningin, van 24 maart 1893 tot oktober 1894
  • directeur Kabinet der Koningin, van oktober 1894 tot 1 juli 1899 (sinds 17 maart 1899 met ziekteverlof)

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

5.

Wetenswaardigheden

algemeen
  • Adviseerde in 1894 koningin Emma om geen toestemming aan minister Van Houten te geven om stukken over de kamerontbinding openbaar te maken. Dit advies werd opgevolgd.
  • Polste in 1897 namens de jonge koningin achtereenvolgens Gleichman, Röell en Pierson of zij als kabinetsformateur wilden optreden
  • Voorkwam in 1898, door op het ontbreken van precendenten te wijzen, dat vanwege de inhuldiging van Wilhelmina alle ministers werden onderscheiden. Alleen Pierson kreeg een onderscheiding.

6.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

7.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.