Koningin ontvangt fractievoorzitters: VVD wil in oppositie

vrijdag 17 mei 2002

VVD-fractievoorzitter Zalm heeft in zijn advies aan Koningin Beatrix aangegeven dat de VVD de komende kabinetsperiode in de oppositie thuishoort. Gezien het forse verlies van de VVD op 15 mei acht Zalm voor de VVD, net als voor de twee andere paarse verliezers, geen regeringsrol weggelegd. Hij adviseerde de Koningin een informateur te benoemen die nagaat welke coalitie het meest recht doet aan de verkiezingsuitslag.

Bij monde van de nieuwe fractievoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven heeft ook de PvdA aangegeven zich op te maken voor een oppositierol. Volgens Van Nieuwenhoven duidt de uitslag op een rechtse-coalitie. Zij heeft de Koningin geadviseerd een (in)formateur van CDA-huize te benoemen die snel een nieuw kabinet moet vormen.

Eerder vandaag ontving Koningin Beatrix de fractievoorzitters Rosenmöller (GroenLinks), Balkenende (CDA) en Herben (LPF). Alle drie adviseerden de Koningin een CDA-informateur te benoemen. Balkenende liet verder alle mogelijke opties nog open.

Na zijn bezoek aan de Koningin zei Herben dat het CDA een ereschuld heeft aan de bevolking om de LPF op te nemen in een nieuwe regering. 'Het CDA heeft meegelift met het succes van de Lijst Pim Fortuyn', aldus de kersverse fractievoorzitter.

Ook D66 en de SP hebben de Koningin inmiddels geadviseerd met behulp van een CDA-(in)formateur een rechtse coalitie van CDA, LPF en VVD te vormen. D66-leider De Graaf vindt dat de VVD zijn verantwoordelijkheid in het belang van Nederland niet mag ontlopen.