Instituut Clingendael

Clingendael logo

Het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen ‘Clingendael’ is een kennisplatform met als doel kennis en inzicht over internationale betrekkingen te bevorderen en het publiek debat over internationale onderwerpen te stimuleren.

Instituut Clingendael is een denktank en een opleidingsinstituut voor diplomaten. Het Instituut identificeert en analyseert opkomende politieke en sociale ontwikkelingen voor een breed spectrum van doelgroepen door middel van onderzoek, opleidingen en via de platformfunctie. Clingendael adviseert daarnaast overheid, parlement, sociale organisaties en de private sector. Het Instituut verzorgt tevens het maandelijkse online Clingendael Magazine Internationale Spectator.

Instituut Clingendael bestaat uit ongeveer 100 medewerkers waarvan het merendeel onderzoekers en trainers zijn. Daarnaast kent het instituut een algemeen directeur en een Raad van Bestuur. De huidige voorzitter van de Raad van Bestuur is Paul van der Heijden, voormalig rector magnificus van de Universiteit Leiden. Het budget van Clingendael wordt voor een groot deel gefinancierd door eigen inkomsten uit activiteiten zoals colleges, seminars, onderzoeksprojecten, workshops en internationale onderhandelingen. Het resterende deel bestaat uit subsidies van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Defensie.