Verenigd Koninkrijk

Verenigd Koninkrijk op de kaart

Het Verenigd Koninkrijk omvat Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland. Vanaf 1973 maakte het deel uit van de Europese Unie (destijds Europese Gemeenschap) . Het Verenigd Koninkrijk is altijd huiverig geweest voor een te sterke Europese invloed. Mede daarom vertrok het land op 31 januari 2020 uit de EU, na een referendum op 23 juni 2016 waarin een nipte meerderheid van de Britten koos voor 'leave'.

Groot-Brittannië was één van de eerste landen met een parlementair bestel, dat al in 1204 werd ingesteld. Vanaf de zeventiende en achttiende eeuw kende het land een grote overzeese expansie, die onder meer leidde tot een belangrijke emigratiestroom naar Noord-Amerika, Australië en zuidelijk Afrika.

In de negentiende eeuw vestigde Groot-Brittannië een wereldwijd koloniaal imperium, dat onder meer India, gedeeltes van Zuidoost-Azië, Australië en grote delen van Afrika omvatte. Na de Tweede Wereldoorlog verloor het land zijn dominante rol op het wereldtoneel, maar maakte het een geslaagde omschakeling naar een moderne welvaartsstaat. Er is met vele voormalige koloniën wel een band blijven bestaan via het Commonwealth (Gemenebest).

Prominente Britse schrijvers uit de twintigste eeuw zijn Joseph Conrad, Rudyard Kipling, J.R.R. Tolkien, Bertrand Russell, William Golding en Ian Welsh. Van de vele Britse componisten kunnen worden genoemd Elgar, Holst, Britten en Tippett. Pop-iconen als de Beatles, de Rolling Stones, Eric Clapton en David Bowie hebben de moderne popmuziek blijvend beïnvloed, terwijl acteurs als Sean Connery, Peter Ustinov, Vanessa Redgrave, Alec Guinnes en Peter Sellers grote successen boekten op het witte doek.

Hoogtepunten uit de Britse sportgeschiedenis zijn de prestaties van de nationale voetbal- en rugbyteams onder de vlag van Engeland, die in 1966 respectievelijk 2003 wereldkampioen werden. Stanley Matthews, Bobby Charlton, George Best, Gary Lineker en David Beckham hebben een belangrijke stempel gedrukt op het Britse voetbal. De wielrenner Mark Cavendish werd wereldkampioen op de weg en Bradley Wiggins en Christopher Froome wonnen de Ronde van Frankrijk. Andy Murray won het tennistournooi van Wimbledon.

Tijdens de Olympische Spelen van 1992 won Linford Christie de gouden medaille op de 100 meter atletiek. In 2008 won de baanrenner Chris Hoy drie keer goud en waren er successen bij het zeilen. Op de Spelen van Londen waren er vele successen, met maar liefst 29 gouden medailles. In 2016 waren dat er 27. Vooraanstaande Olympische sporters zijn roeier Steve Redgrave en de atleten Sebastian Coe en Mo Farah.

Inhoudsopgave van deze pagina:

1.

Kerngegevens

hoofdstad

Londen

staatshoofd

Koningin Elizabeth II (vanaf 6 februari 1952)

regeringsleider

Premier Boris Johnson (Conservative) (vanaf 24 juli 2019)

2.

Bevolking

aantal inwoners

66.049.322

% van de bevolking jonger dan 15

17.63%

% van de bevolking van 15 t/m 24

11.49%

% van de bevolking van 25 t/m 54

39.67%

% van de bevolking van 55 t/m 64

12.73%

% van de bevolking ouder dan 65

18.48%

gemiddelde levensverwachting

81.1 jaar

3.

Economie

bruto binnenlands product

$2683,983 miljard

bijdrage van landbouw aan bbp

0.7%

bijdrage van industrie aan bbp

20.2%

bijdrage van dienstensector aan bbp

79.2%

werkloosheid

3.17%

4.

Geografie

oppervlakte

244.383 km²

laagste punt

The Fens -4 m

hoogste punt

Ben Nevis 1345 m

 
Bovenstaande gegevens zijn voor een belangrijk deel gebaseerd op het CIA World Factbook.

5.

Volkslied

Titel: God Save the Queen