Dr. Y.J. (Eddy) van Hijum

foto Dr. Y.J. (Eddy) van Hijum
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: CDA
Met dank overgenomen van Parlement.com.

In Friesland opgegroeide bestuurskundige, die elf jaar Tweede Kamerlid voor het CDA was. Voor hij Kamerlid werd werkzaam als adviseur op het gebied van bestuurlijke organisatie bij PriceWaterhouse Coopers en KPMG en onderzoeker op het gebied van waterbeheer. Tevens was hij gemeenteraadslid en voorzitter van de CDA-raadsfractie in Zwolle. Als Kamerlid hield hij zich met name bezig met verkeer, sociale zaken, binnenlandse zaken en asielbeleid, en vanaf 2012 was hij financieel woordvoerder. Verder maakte hij deel uit van de onderzoekscommissie onderhoud spoor en was hij fractiesecretaris en presidium-lid. In 2014 maakte hij de overstap naar de provinciale politiek en werd hij (tot 2023) gedeputeerde in Overijssel.

CDA
in de periode 2003-2014: lid Tweede Kamer

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column i voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.