CDA en VVD onderhandelen verder over een partner

woensdag 23 april 2003

Vandaag worden de gesprekken voortgezet over welke partij de derde partner zal worden bij de vorming van een nieuw kabinet. Gisterenavond waren er gesprekken met de SGP en de ChristenUnie. Vandaag wordt in ieder geval weer gepraat met D66.

D66-leider Dittrich i zei gisteren na een eerste verkennende ronde bereid te zijn verder te praten. De partij wil wel dat de belangrijke wensen van de sociaal- liberalen op het gebied van milieu en directe democratie worden vervuld bij eventuele deelname. Ook de SGP en de ChristenUnie hebben een aantal noten op hun zang, zowel op sociaal als ethisch gebied.

Voorlopig lijkt D66 de meest waarschijnlijke kandidaat. Vooral bij de VVD bestaat weinig enthousiasme voor een coalitie met de christelijke partijen vanwege gevoelige standpunten over euthanasie en abortus. Minister Remkes i zei tijdens het tv-programma 'Barend en Van Dorp' dat hij de SGP "niet ziet zitten" vanwege het standpunt van die partij over de positie van de vrouw. Balkenende heeft vooralsnog geen voorkeur maar verwacht wordt dat eind deze week bekend zal zijn wie de derde partij wordt.

bron: www.omroep.nl, 23 april 2003