Mr. A.J.M. (Toine) Manders

foto Mr. A.J.M. (Toine) Manders
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: European Parliament 2019
Met dank overgenomen van Europa Nu.

Toine Manders (1956) is sinds 2 juli 2019 lid het Europees Parlement. Hij werd gekozen voor 50PLUS, maar trad in juni 2020 toe tot het CDA. Hij maakt deel uit van de fractie van de Europese Volkspartij. Eerder was hij lid van 20 juli 1999 tot 1 juli 2014. Tot oktober 2013 zat hij namens de VVD in de fractie van ALDE. De heer Manders was lijsttrekker van 50PLUS bij de Europese verkiezingen 2014 en 2019. Hij was onder meer industrieel vormgever, eigenaar van een plantenkwekerij en advocaat. In het Europees Parlement houdt de heer Manders zich vooral bezig met interne markt en consumentenbescherming.

VVD, ex-VVD, 50PLUS, CDA
in de periode 1999-heden: lid Europees Parlement

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.