Vanavond eerste deel van documentaire over de Tweede Kamer

maandag 1 september 2003

In 'Dokwerk' is vanavond het eerste deel van een driedelige documentaire over de Tweede Kamer in de periode mei 2002-januari 2003 te zien.

Regisseur René Roelofs filmde negen maanden het Tweede-Kamerbedrijf. Van vier partijen werden Kamerleden gevolgd. Dat waren Agnes Kant i van de SP, Boris Dittrich i van D66, Theo Rietkerk i van het CDA en Firoes Zeroual i van de LPF (aanvankelijk was dat Philomena Bijlhout i).

De documentaire geeft een beeld van hoe het er in de Tweede Kamer toeging in de periode waarin de LPF haar intrede deed. Door de lange periode waarin werd gefilmd, kregen de makers een steeds ongedwongenere inkijk in de dagelijkse gang van zaken, waardoor soms opmerkelijke dingen aan het licht kwamen.

Na een voorvertoning in de Tweede Kamer waren er bij Kamervoorzitter Weisglas i gemengde gevoelens over het beeld van de Tweede Kamer dat uit de documentaire naar voren komt. Er is volgens hem te weinig oog geweest voor de inhoudelijke kanten van het Kamerwerk. Oud-Kamervoorzitter Van Nieuwenhoven i vond dat vooral een beeld wordt gegeven van een bijzondere periode in de parlementaire geschiedenis.

bronnen: www.documentaire.nl en NOS Nova, zaterdag 30 augustus

 

De Tweede Kamer

NPS, net 3

21:00-22:00 uur

maandag 1, 8 en 15 september