Raadplegend referendum over EU-grondwet stap dichterbij

donderdag 11 september 2003

Nu ook de voltallige VVD-fractie in de Tweede Kamer achter een raadplegend referendum over de Europese Grondwet staat, wordt het steeds waarschijnlijker dat de Nederlandse stemgerechtigden daar een oordeel over kunnen geven. Dat zou dan moeten samenvallen met de verkiezingen voor het Europese Parlement in juni 2004.

De Tweede-Kamerleden Karimi (GroenLinks), Dubbelboer (PvdA) en Van der Ham (D66) hebben een initiatiefvoorstel ingediend voor een dergelijk referendum, de Wet raadplegend referendum Europese Grondwet. Nu de VVD-fractie zich positief over het referendum heeft uitgesproken, kan het wetsvoorstel op een meerderheid in de Tweede Kamer rekenen.

Het zou voor de eerste keer zijn dat op nationaal niveau een referendum wordt gehouden. Het is een raadplegend referendum dus de uitslag is niet bindend. Overigens benadrukte de VVD-fractie dat zij vooralsnog alleen dit ene raadplegende referendum steunt. Het betekent niet automatisch dat de VVD andere referenda ook zal steunen.

De Europese Grondwet is nog in de maak. Vanaf 4 oktober 2003 buigen regeringsonderhandelaars zich over een ontwerp dat door een commissie onder leiding van de Franse oud-president Giscard d'Estaing is opgesteld. Opzet is te komen tot een definitieve tekst die vooral de besluitvorming binnen de Europese Unie moet stroomlijnen.

bron: ANP, 10 september 2003

 

Meer over